НОВИНИ

Речник на прабългарските думи съставят студенти и преподаватели

Върху речник на прабългарските думи работят студенти и преподаватели от Русенския университет. В основата на тяхното изследване е архивът на писателя Йордан Вълчев, който посвещава голяма част от живота си на изучаването на прабългарските езикови и културни корени в нашето съвремие.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:40, 12.07.2016
5767
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Доц. Руси Русев от няколко години работи върху архива на белетриста Йордан Вълчев - езиковедски статии, студии, бележки, фишове. Преди 4 години съставя „Апология на българския език” – книгата е езиковедско изследване и тълкуване на прабългарски думи, събрани от писателя. Теорията на Йордан Вълчев е, че прабългарският език е от една група с персийския.

Доц. Руси Русев – преподавател в катедра „Български език” на Русенския университет: „Изконен български език, който битува в общността на хонорите. Като пряк продължител на прабългарския език той смята чувашкия език."

За разлика от други учени Йордан Вълчев смята, че в съвременния ни език има не 10, а 10 хиляди думи с прабългарски корени.

Доц. Руси Русев – преподавател в катедра „Български език” на Русенския университет: „Събира думи от различни краища на България, градове, села. Неговото виждане е, че прабългарската лексика трябва да я търсим в диалектите си…„Глава” – „главявам”, не идва от „глава”, а от „клава” – характерно за македонските диалекти."

Всяка от думите е описана на фиш, класифицирана в плик по азбучен ред или в кутия. Към нея има и тълкуване за произхода ѝ. Основата на „българо-прабългарския речник”, който ще съставят доц. Русев и неговите студенти, за да сбъднат мечтата на Йордан Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е Тереза Мей?
Коя е Тереза Мей?
Прощално заседание на кабинета Камерън
Прощално заседание на кабинета "Камерън"