НОВИНИ

Без обичайната пищност премина тазгодишната реч на Елизабет II (обзор)

Без обичайната пищност премина тазгодишната реч на кралицата за откриване на новата сесия на британския парламент. Елизабет II обяви законодателната програма на кабинета Мей, а очаквано темата Брекзит беше сред основните приоритети. Още от Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:00, 21.06.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света
без обичайната пищност премина тазгодишната реч елизабет обзор

С кола, а не както обикновено - с каляска - кралица Елизабет II се придвижи от Бъкингамския дворец до Уестминстър. Далеч по-скромно беше и облеклото ѝ - вместо традиционните кралски одежди, тя дойде със синя рокля, а короната й, макар и да беше внесена в Парламента, не беше носена от кралицата.

Причина за по-скромната церемония са скорошните извънредни избори, както и фактът, че само преди дни се проведе парад в чест на рождения ден на кралицата. Влошеното здравословно състояние на съпруга ѝ принц Филип, който беше приет в болница, наложи в последния момент Елизабет II да бъде придружена от сина си - принц Чарлз.

Очаквано, основната тема в речта на кралицата пред британския парламент, беше Брекзит. На него бяха посветени 15 от 27-те основни точки в законодателната програма.

Кралица Елизабет II: Приоритет за моето правителство е да осигури възможно най-добрата сделка, когато страната напусне Европейския съюз. Моите министри ще работят съвместно с парламента, администрацията и бизнеса, за да постигнат консенсус относно бъдещето на Великобритания. Целта е да се запазят специалните отношения, които имаме с нашите европейски съюзници.

Темата за сигурността също беше сред ключовите в изказването на кралицата.

Кралица Елизабет II: С оглед на скорошните терористични нападения в Манчестър и Лондон, ще бъде преразгледана контратерористичната стратегия. Трябва да бъде сигурно, че полицията и спецчастите разполагат с цялата необходима сила, която им е нужна, за да гарантират сигурността на населението.

Предизвикателствата пред новото британско правителство няма да са никак малко, а очакванията са сред най-трудните им задачи през следващите две години, да бъде отказването от европейското законодателство и замяната му с британско. Речта на кралицата всъщност е написана от министрите.

Очакваше се това да бъде триумф за Тереза Мей след изборите, но британците не гласуваха според очакванията на консерваторите и сега торите ще управляват с правителство на малцинството, а рейтингът на Мей окончателно се срина след пожара в Гренфел Тауър.

На първото си заседание британските депутати взеха решение да настанят оцелелите от изгорелия блок в луксозни жилища в Кенсингтън - един от най-престижните квартали на Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: Населението на Земята ще стигне 9,8 млрд. до 2050 г.
ООН: Населението на Земята ще стигне 9,8 млрд. до 2050 г.
Враждуващите страни в Източна Украйна договориха ново  примирие
Враждуващите страни в Източна Украйна договориха ново примирие