НОВИНИ

Речта на Тръмп пред Конгреса - какво остана скрито?

Анализите на първата реч „За състоянието на Съюза“ на Доналд Тръмп ще продължат, а ние ще се опитаме да погледнем на тази изява от друг ъгъл. Остана ли нещо, което камерите не уловиха, разчетени ли бяха някакви скрити послания - на тези въпроси отговори международният ни редактор Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:10, 31.01.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Със сигурност имаше много моменти, които направиха впечатление в речта на президента. Само девет минути не стигнаха на Доналд Тръмп, за да регистрира най-дългата в историята на страната реч „За състоянието на съюза“. Той говори час и 20 мин, а рекордът се държи от президента Бил Клинтън с последна му такава реч през 2000 година.

Речта на държавния глава беше често прекъсвана от овации, но аплодираха и ставаха на крака само републиканците. А демократите не само не ръкопляскаха, но и седяха с каменни лица. В момент от речта си Тръмп използва фразата „нов американски момент“. Бивш сътрудник от администрацията на Барак Обама веднага откри реч на Хилари Клинтън от 2010 година със същите думи. Но общото мнение беше, че словосъчетанието съвсем не е толкова гениално, за да се пледира за някакво взаимстване.

;

Като начало Мелания Тръмп наруши дългогодишна традиция и пристигна сама, а не със съпруга си. От Белия дом обясниха, че тя е придружавала семействата на гости на изявата. Това реално беше първата ѝ поява след поредните слухове, че Тръмп е платил на порноактриса, за да мълчи за тяхна любовна афера. Нещо, което и Тръмп, и актрисата отрекоха многкратно.

Иначе, Мелания не изневери на елегантия си стил и се появи с костюм с панталон цвят слонова кост в комбинация с по-светла сатенена блуза и обувки с телесен цвят. В това мнозина видяха препратка към любимия стил на Хилари Клинтън и неизменните й панталони, както и намек за подкрепа на кампаниите срещи сексуалното насилие от последните дни.

Възможна е и друга теза - изборът на бялото да е антипод на избора на демократите. Те, и най-вече дамите заложиха на черното, за да подкрепят кампаниите „Me Too“ и „Време е!“. Те носеха и специални спортни значки.

;

И последно - на политическата сцена вероятно изгря нова звезда - име достатъчно известно, но за сега чувано предимно родния си щат Масачузетс. Става дума за Джо Кенеди Трети - Внук на Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди. На него беше поверена речта-опровержение, която по традиция се произнася от представител на партията в опозиция след „За състоянието на Съюза“. Джо Кенеди Трети се обърна към забравените и изоставените, каза, отказва да признае налаганата от Белия дом „нормалност“ и прикани американците да вярват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден спор между Елена Йончева и Делян Добрев
Пореден спор между Елена Йончева и Делян Добрев
Учениците в Пловдив - в грипна ваканция от 7 до 9 февруари включително
Учениците в Пловдив - в грипна ваканция от 7 до 9 февруари включително