НОВИНИ

Референдум и европейски избори се провеждат в Румъния

Днес румънците избират 32-ма евродепутати. Заедно с евровота обаче те гласуват и на референдум срещу корупцията. До средата на изборния ден - 14,00 ч, за Европарламент са гласували 24 процента от румънските избиратели, а в референдума са участвали 19,6 на сто.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:20, 26.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Гласуването за представители в Европейския парламент се провежда по пропорционалната система, което означава, че всяка партия ще получи мандати пропорционално на получените гласове. Листите са пъстри и многообразни, сред кандидатите за Страсбург има бивши министри, бивш президент, тв журналисти и спортни легенди.

В деня на Евровота, по инициатива на президента Клаус Йоханис, се провежда и консултативен референдум с два въпроса: "Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?" Вторият е: "Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация и (подкрепяте ли) удължаването на срока, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд?".

Допитването е опит на президента Йоханис да се противопостави на спорните съдебни реформи, които се опитва да прокара кабинетът на премиера Виорика Дънчила. Референдумът, който няма задължителен характер, ще се смята за валиден, ако в него са участвали най-малко 30% от избирателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 души гласуваха до обед в Кьолн
100 души гласуваха до обед в Кьолн
Падналият край Ихтиман самолет е изгорял напълно
Падналият край Ихтиман самолет е изгорял напълно