НОВИНИ

Референдум в Ирландия за легализиране на абортите

Реферeндум за легализация на абортите в Ирландия. Право на глас имат 3 милиона и 200 хиляди души, като преди вота новорегистрираните са повече от 100 хиляди. Жителите на островите вече упражниха правото си на глас. Какви поправки се гласуват на референдума и какви са аргументите на лагерите "за" и "против" - вижте!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:36, 25.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Днес ирландците решават дали да отменят т. нар. поправка номер 8 в Конституцията и да дадат право на парламента да изработи нов закон за абортите. До сега в Ирландия действаше един от най-строгите закони по този казус. Осмата поправка е приета през 1983 година и дава равни права на живот на нероденото дете и на бременната жена.

Абортът е разрешен само ако е застрашен животът на майката, но не и в случай на изнасилване, инцест или аномалия на плода. Ако гласовете ЗА на референдума са повече, ирландските ще имат възможност да прекратят бременността си до 12-ата седмица, а в случай на медицински проблем - до 24-ата. Интересът към гласуването е огромен.

Джоана Фоонан: Надявам се, че „ДА“ лагерът ще спечели днес. Да, темата е тъжна и разединяващ, но мисля, че това е правилното нещо за жените в Ирландия - грижа, съчувствие, достойнство и сигурност.
Вера Руни: Ще гласувам с „НЕ“. Дълго размишлявах по темата. Беше трудно решение, но усещането ми е, че нямам право да отнемам живот. Мисля, че животът е свещен и по тази причина ще гласувам с „НЕ“.

Обществото в Ирландия е силно разделено по темата. Католическата църква настоява поправката да се запази с довода, че либерализирането на закона за абортите е пряк път към разрешаването на евтаназия. Изходът от референдума не ясен. Само до преди месец подкрепата си бяха изразили около 60% от ирландците, докато последните данни показват, че ЗА ще гласуват малко над 50 на сто от избирателите. Първите резултати се очакват утре вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободна книжарница в Сливен
"Свободна книжарница" в Сливен
Артинсталация от цветни чадъри покри крайезерната алея в Белослав
Артинсталация от цветни чадъри покри крайезерната алея в Белослав