Реферeндум за легализация на абортите в Ирландия. Право на глас имат 3 милиона и 200 хиляди души, като преди вота новорегистрираните са повече от 100 хиляди. Жителите на островите вече упражниха правото си на глас. Какви поправки се гласуват на референдума и какви са аргументите на лагерите "за" и "против" - вижте!

Днес ирландците решават дали да отменят т. нар. поправка номер 8 в Конституцията и да дадат право на парламента да изработи нов закон за абортите. До сега в Ирландия действаше един от най-строгите закони по този казус. Осмата поправка е приета през 1983 година и дава равни права на живот на нероденото дете и на бременната жена.

Абортът е разрешен само ако е застрашен животът на майката, но не и в случай на изнасилване, инцест или аномалия на плода. Ако гласовете ЗА на референдума са повече, ирландските ще имат възможност да прекратят бременността си до 12-ата седмица, а в случай на медицински проблем - до 24-ата. Интересът към гласуването е огромен.

Джоана Фоонан: Надявам се, че „ДА“ лагерът ще спечели днес. Да, темата е тъжна и разединяващ, но мисля, че това е правилното нещо за жените в Ирландия - грижа, съчувствие, достойнство и сигурност.
Вера Руни: Ще гласувам с „НЕ“. Дълго размишлявах по темата. Беше трудно решение, но усещането ми е, че нямам право да отнемам живот. Мисля, че животът е свещен и по тази причина ще гласувам с „НЕ“.

Обществото в Ирландия е силно разделено по темата. Католическата църква настоява поправката да се запази с довода, че либерализирането на закона за абортите е пряк път към разрешаването на евтаназия. Изходът от референдума не ясен. Само до преди месец подкрепата си бяха изразили около 60% от ирландците, докато последните данни показват, че ЗА ще гласуват малко над 50 на сто от избирателите. Първите резултати се очакват утре вечер.