НОВИНИ

Референдум в Италия за мащабна промяна на Конституцията

На карта е заложена както политическата кариера на премиера Матео Ренци, който е и инициатор на допитването, така и бъдещето на цялата страна. Ще бъде ли залята Италия от вълната на популизма и накъде ще поеме страната след вота - разказва Теодора Гатева.

референдум италия мащабна промяна конституцията
bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 04.12.2016
Чете се за: 02:03 мин.
По света
Матео Ренци, министър председател на Италия
Нашата съдба е да променим Италия, да го направим за нашите деца и внуци! Да го направим СЕГА!

Последната седмица италианският премиер Матео Ренци кръстосва страната и се опитва да убеди италианците, че трябва да подкрепят инициирания от него реферeндум. Промените на практика ще означават пренаписване на една трета от италианската Конституция. графика Предложенията на Ренци и неговата Демократическа партия са да се сложи край на равнопоставеността на двете камари на парламента, като се намали властта на Сената. Броят на сенаторите от 315 да стане 100. Съставът няма да е избираем, а местата ще се заемат от 21 регионални кметове, 74 председатели на общински съвети, а 5 души ще бъдат назначавани от президента. Предвижда се Сенатът да бъде лишен от правото си да гласува вот на недоверие на правителството. графика

Според екипа, който работи по измененията, това ще намали разходите за политика и ще ускори законодателния процес, като сложи край на т.нар. парламентарен пинг-понг. Това означава стабилно управление - казват от ДА-кампанията. Според критиците на плебисцита, начело с опозиционното движение 5 Звезди, промените усложняват законодателния процес, нарушават баланса и намаляват възможността за контрол. В опит да убеди италианците, че промените си струват Матео Ренци заложи на карта и собственото си политическо бъдеще - заяви, че АКО референдумът бъде отхвърлен, той ще подаде оставка.

Франко Павончело, професор по политически науки
"Ако референдумът бъде отхвърлен, това определено ще отслаби Ренци. Движението 5 Звезди и дясното ще излязат много по-силни. Ще имаме премиер, който на практика ще бъде принуден да подаде оставка, защото той самият каза, че в случай на загуба ще се оттегли. Мисля, че това беше тактическа грешка, защото направи референдума твърде персонален."

Първоначално Матео Ренци изглеждаше убеден в победата, шансовете на ДА-кампанията обаче постепенно намаляват, сочат социологическите проучвания. Ренци дойде на власт през 2014 с обещанието да "срине" старата политическа система и да съживи буксуващата икономика. Мнозина италианци смятат, че той не се е справил със задачата. Референдумът е тест както за политиката му, така и за него като политик, смятат анализатори. А паралелът със случилото се във Великобритания е неизбежен - и там бившият премиер Дейвид Камърън беше дотолкова убеден в победата си, че заложи поста си. При загуба обаче, мнозина предричат начало на политическа и икономическа нестабилност в страната. Най-засеганти ще бъдат няколко италиански банки с лоши заеми, а това ще доведе до влошаване на инвестиционния климат.

Провал на референдума ще означава триумф за опозицията в лицето на движението 5 Звезди на комика Бепе Грило и Северната лига. Ето няколко възможни сценария за това накъде ще поеме Италия след 5-ти декември - оставка на Матео Ренци и опит за служебен кабинет от технократи, който да подготви редовните парламентарни избори, планирани за 2018. Вариант втори - бързи избори след оставка на Ренци - тук прогнозите са почти невъзможни - или триумфално негово завръщане или начело на Италия ще застане движението 5 Звезди. Не е изключено настоящият италиански премиер да размисли и дори и при загуба, да се изкуши да остане на власт. Това обаче би означавало да не се съобрази с волята на народа. Разбира се - възможността референдумът да бъде подкрепен от повечето италианци не бива да се изключва. Ате са разколебани, една четвърт от анкетираните все още не са решили как ще гласуват.

Марко Нейтзерт, жител на Рим
"Не-то, което ще кажем на старата власт, като тази на Ренци, същевременно означава и "Да" на радикална промяна в живота ни, радикална демократизация на живота и на обществото ни."

Ако референдумът бъде отхвърлен това ще е трети по рода си протестен вот, отхвърляне на статуквото, след Брекзит и победата на Доналд Тръмп. Въпросът е обаче дали вълната на полулизма ще залее и Италия и готов ли е Старият континент за поредната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗП отваря 4 приемни в зимните ни курорти
КЗП отваря 4 приемни в зимните ни курорти
Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро
Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро