Автономният регион Иракски Кюрдистан се готви за референдум за независимост. Вотът е насрочен за понеделник и с наближаването му напрежението в региона се засилва. Правителството в Багдад и всички съседни държави, в които има кюрдски малцинства, са категорично против. Турция демонстрира, че дори е готова на военни действия срещу кюрдите в Ирак. Парламентът в Анкара се събра днес извънредно, за да одобри такъв мандат.

© БТА

Военна операция е напълно възможна съгласно Лозанския договор от 1923 година и серия от двустранни споразумения с Ирак и защото авантюрата с референдума застрашава сигурността на Турция, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Той заплаши лидера на иракските кюрди Масуд Барзани и с икономически последствия.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Казваме му да се се вразуми. Да се откаже от тази мания. Но той се инати. Ние обаче знаем на кой език ще ни разбере."

Без да посочва подробности турският премиер заяви, че контрамерките срещу кюрдите щели да бъдат взети в тясно сътрудничество с Ирак, Иран и други държави в региона. В същото време на турската граница с Иракски Кюрдистан се провеждат танкови и артилерийски маневри.

Гневът на Йълдъръм беше предизвикан от вчерашното изявление на Барзани пред цял стадион привърженици в Ербил, че няма нито да отлага, нито да отменя референдума.

Масуд Барзани, президент на Иракски Кюрдистан: "За свободата сме готови да платим каквато и да било цена. На кръстопът сме - към независимост или към подчинение и потисничество."

Барзани е категоричен, че резултатът от вота няма да е обвързващ и че ще преговаря с Багдад. Но дори великите сили, без изключения, предупредиха от централата на ООН, че референдумът би дестабилизирал Близкия изток.

Брет Магкърк, специален пратеник на САЩ в коалицията: "Продължавам да се надявам, че ще бъде предпочетена масата за преговори, защото има алтернатива, която може да се окаже по-добра за всички страни. Последствията от такъв референдум носят много рискове и не можем да ги контролираме."

От Ербил днес беше съобщено, че Барзани е отложил за утре пресконференция, на която се очаква да обяви окончателното си решение за референдума.