НОВИНИ

Референдум за по-голяма автономия на областите Ломбардия и Венето

Богатите италиански области Ломбардия и Венето организират на 22 октомври консултативен референдум за по-голяма автономия спрямо правителството в Рим, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 22.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
референдум голяма автономия областите ломбардия венето

Губернаторът на Ломбардия Роберто Марони обяви решението, отговаряйки положително на предложението на своя колега от Венето Лука Дзая. Двамата губернатори са високопоставени членове на италианската антиимигрантска и антиевропейска Северна лига, която в миналото си е поставяла за цел обявяването на независимост на Падания - несъществуващият на картата регион около река По, в северната част на Апенинския полуостров, отбелязва АФП.

На референдума гражданите на двете области ще трябва да гласуват дали искат по-голяма автономия спрямо централното правителство в няколко области. Въпросът, който се подразбира, е "искате ли по-малко пари от вашите данъци да се предават на други италиански региони", които не са толкова богати.

Според италиански медии сумата, за която става въпрос за над 70 милиарда евро на година от данъците на двете области, които на теория може да остават при тях. Ломбардия произвежда около една четвърт от брутния вътрешен продукт на Италия. Ако гласоподавателите одобрят по-голямата автономия, регионалните правителства ще получат по-добри позиции в преговорите си с Рим, отбелязват медиите.

Северна Италия, бастион на Северната лига, че се смята за "експлоатиран" от южната част на страната поради стотиците милиарди евро, които през последните десетилетия се превеждат към Южна Италия, със скромен успех. Някои италиански министри определиха решението като "неефективно и скъпо".

"Вместо да харчи близо 50 милиона евро на гражданите, за да организира консултативен референдум", Марони би трябвало да поиска от италианското правителство да започне дебат по същество, заяви министърът на земеделието Маурицио Мартина. "Опасявам се, че скъп и неефективен референдум като предлагания следва само логиката на политическата пропаганда", добави министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Корнелия Нинова: ГЕРБ и ОП направиха тежки компромиси в името на властта​
​Корнелия Нинова: ГЕРБ и ОП направиха тежки компромиси в името на властта​
Георги Гергов сам е подал оставката си от ръководството на БСП
Георги Гергов сам е подал оставката си от ръководството на БСП