НОВИНИ

Референдуми за „хранителен суверенитет“ се проведоха в Швейцария

Втори швейцарски кантон забрани носенето на бурка на обществено място. На референдум в Сент Гален 67 процента от жителите одобриха забраната. Същата мярка прилага и кантонът Тичино от юли 2016 г. На други две допитванания в цяла Швецария, избирателите отхвърлиха инициатива за увеличаване на държавните субсидии за фермерите и за ограничаване на вноса на селскостопанска продукция.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:12, 23.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Eдва 30% и 37% подкрепа получиха инициативите на фермерския синдикат и на левите партии в Швейцария.

Първата - "Хранителен суверенитет", беше за увеличаване на държавните помощи за малките стопанства, които за 30 години са намалели наполовина. А втората - "Добра храна", предвиждаше пълна забрана на вноса на генномодифицирани продукти, но и значително увеличаване на екологичните изисквания към останалите. Организаторите на двете инициативи възнамеряват да продължат борбата за защита на дребните фермери:

Руди Берли, Инициативен комитет "Хранителен суверенитет": Борбата за стабилна система за производство на храна и за бъдещето на селското ни стопанство продължава. Индустриализацията и глобалната конкуренция, на които все повече сме изложени, ни водят към задънена улица.
;

Противниците на протекционистичните мерки смятат, че е избегнато ненужно увеличаване на цените:

Бабете Зиг Франк, Християндемократическа народна партия: Ясно е, че стоките биха поскъпнали, много хора нямаше вече да могат да си ги позволяват и щяха да бъдат принудени да пазаруват зад граница.

По официални данни средно по 3 дребни селскостопански бизнеса в Швейцария затварят врати всеки ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ с опасения за евентуално сливане на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-Изток“
АБВ с опасения за евентуално сливане на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-Изток“
Горяха повече от 500 декара гори край Баня
Горяха повече от 500 декара гори край Баня