НОВИНИ

Депутатите приеха референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов

След два часа спорове, парламентът одобри 6-те въпроса за провеждане на национален референдум по искане на инициативен комитет. За гласуваха 131 депутати. Против бяха 18, един гласува въздържал се. Срещу въпросите беше парламентарната група на ДПС, един народен представител от БСП и един от Реформаторския блок. Атака не участваха в гласуването.

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 12.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Депутатите решиха в допитването да бъдат включени въпросите за мажоритарен избор на народните представители, за намаляването на броя им на 120, за въвеждане на задължително и електронно гласуване на изборите и референдумите, за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лев за всеки глас. 6-ят въпрос е за мажоритарен избор на шефовете на областните дирекции на МВР и началниците на районните полицейски управления. ДПС, Атака и левицата заявиха в залата, че част от въпросите противоречат на Конституцията. Най-голяма дискусия предизвика въпросът за намаляване на броя на депутатите.

Цветан Цветанов - ГЕРБ
Ние ще подкрепим така внесената подписка със 6-те въпроса и няма да участваме в дебата, защото смятаме, че при всичките тези периоди на обсъждания в комисиите всичко беше решено.
Марияна Тодорова - АБВ
Намаляването на числеността на депутатите е възможно най-популярния въпрос будещ симпатии, това е ракетата носител на този референдум, каквото и да кажем като аргументи за целесъобразността на този въпрос. Ще бъде протълкувано, че ние се страхуваме и браним собственото си съществуване тук в парламента, но ние не трябва да се страхуваме да кажем своите възражения.
Янаки Стоилов - БСП
Можеше да поставите на обсъждани въпроса за промяна на коституцията и НС да се състои от 20 души
Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт
Не съм съгласен, че трябва да бъде народното събрание от 20 човека, защо да не бъде направо закрито и да няма държавност.
Магдалена Ташева - Атака
Ние от партия Атака сме просто шокирани, ние в момента обсъждаме и квалифицираме като демократичен порив един слот от 6 въпроса квинтесенция на политическата неграмотност, която освен всичко останало е и противоконституционна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгубено домашно порче се завърна при стопанката си
Изгубено домашно порче се завърна при стопанката си
С над 2000 души за година се е стопило населението на Видинска област
С над 2000 души за година се е стопило населението на Видинска област