НОВИНИ

Референдумът в Каталуния намери отражение и във футбола

Обстановката в Каталуния беше на път да отложи мача от испанското първенство между Барселона и Лас Палмас. До последно провеждането на срещата на стадион „Ноу Камп“ беше под въпрос. В крайна сметка испанската футболна федерация не позволи двубоят да бъде игран в друг ден, въпреки напрежението в града и около „Ноу Камп“, но вратите на стадиона останаха затворени за привържениците. Вицепрезидентът на Барселона - Карлес Виларуби, подаде оставка в знак на протест срещу провеждането на мача с Лас Палмас, съобщиха испанските медии.Барселона отбеляза победа над Лас Палмас с 3:0.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
19:04, 01.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

През годините футболен клуб Барселона се превърна в един от бастионите на каталунската култура. Много от звездите на синьо-червените са подкрепяли гласно идеята за независимост. В деня на референдума ръководството на тима и испанската федерация останаха на различно мнение относно провеждането на мача с „Лас Палмас“. Шефовете на Барса се съобразиха с това на централата, но феновете останаха извън „Ноу Камп“.

Хосеп Вивес - говорител на ФК „Барселона“: Клубът осъжда всеки акт, който пречи на демокрацията. Изразяваме подкрепата си към всички хора и институции, които рабоят за гарантиране на свободата на словото и самоопределянето.

Първата задача в днешния ден за централния защитник на 24-кратните шампиони Жерар Пике, който е един от най-големите поддръжници на независимост на Каталуния беше да отиде до урните. Присъствието му в изборната секция беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Жерар Пике: Поведението на каталунците говори най-добре за това, което те искат.

Ръководството на Лас Палмас допълнително да нажежи обстановката с решението си играчите да излязат с екипи с испанския флаг и датата първи октомври 2017-та. „Така ние искаме по категоричен начин да дадем своя вот в едно измислено гласуване“, обявиха от клуба чрез профила си в Туитър. Всъщност връзката между референдума и футбола е много по-дълбока, защото при отделяне на Каталуния от Испания ще бъде поставен въпроса с бъдещето на Барселона и още 20 отбора от областта в различните испански шампионати.

Давид Бернабеу, спортен журналист: Испанската федерация би направила всичко, за да задържи Барса в шампионата, защото клубът е огромна икономическа организация.
;
Хайме Масон, фен на „Барселона“: Всичко е под контрол. Вече имаме предложение от Франция да играем в местното първенство. Испанският шампионат без Барселона или Реал Мадрид, независимо кой от двата отбора, вече няма да е същият.

Възможно ли е референдумът в Каталуния да се отрази на футболния живот и да засегне съдбата не само на Барселона? Ще стане ясно скоро...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев подаде оставка
Делян Добрев подаде оставка
Да се признае ли погромът на бежанците от Тракия през 1913 г. за геноцид?
Да се признае ли погромът на бежанците от Тракия през 1913 г. за геноцид?