Обстановката в Каталуния беше на път да отложи мача от испанското първенство между Барселона и Лас Палмас. До последно провеждането на срещата на стадион „Ноу Камп“ беше под въпрос. В крайна сметка испанската футболна федерация не позволи двубоят да бъде игран в друг ден, въпреки напрежението в града и около „Ноу Камп“, но вратите на стадиона останаха затворени за привържениците. Вицепрезидентът на Барселона - Карлес Виларуби, подаде оставка в знак на протест срещу провеждането на мача с Лас Палмас, съобщиха испанските медии.

Барселона отбеляза победа над Лас Палмас с 3:0.

През годините футболен клуб Барселона се превърна в един от бастионите на каталунската култура. Много от звездите на синьо-червените са подкрепяли гласно идеята за независимост. В деня на референдума ръководството на тима и испанската федерация останаха на различно мнение относно провеждането на мача с „Лас Палмас“. Шефовете на Барса се съобразиха с това на централата, но феновете останаха извън „Ноу Камп“.

Хосеп Вивес - говорител на ФК „Барселона“: Клубът осъжда всеки акт, който пречи на демокрацията. Изразяваме подкрепата си към всички хора и институции, които рабоят за гарантиране на свободата на словото и самоопределянето.

Първата задача в днешния ден за централния защитник на 24-кратните шампиони Жерар Пике, който е един от най-големите поддръжници на независимост на Каталуния беше да отиде до урните. Присъствието му в изборната секция беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Жерар Пике: Поведението на каталунците говори най-добре за това, което те искат.

Ръководството на Лас Палмас допълнително да нажежи обстановката с решението си играчите да излязат с екипи с испанския флаг и датата първи октомври 2017-та. „Така ние искаме по категоричен начин да дадем своя вот в едно измислено гласуване“, обявиха от клуба чрез профила си в Туитър. Всъщност връзката между референдума и футбола е много по-дълбока, защото при отделяне на Каталуния от Испания ще бъде поставен въпроса с бъдещето на Барселона и още 20 отбора от областта в различните испански шампионати.

Давид Бернабеу, спортен журналист: Испанската федерация би направила всичко, за да задържи Барса в шампионата, защото клубът е огромна икономическа организация.
Футболният мач между Барселона и Лас Палмас се провежда без публика

Футболният мач между Барселона и Лас Палмас се провежда без публика

Футболната среща между отборите на Барселона и Лас Палмас ще се проведе, въпреки напрежението и сблъсъците около опитите да се проведе референдума за...

Хайме Масон, фен на „Барселона“: Всичко е под контрол. Вече имаме предложение от Франция да играем в местното първенство. Испанският шампионат без Барселона или Реал Мадрид, независимо кой от двата отбора, вече няма да е същият.

Възможно ли е референдумът в Каталуния да се отрази на футболния живот и да засегне съдбата не само на Барселона? Ще стане ясно скоро...

© БТА