НОВИНИ

Референдумът във Великобритания - страховете на британците в Испания и Франция

Около три милиона британци живеят в ЕС. Не всички ще могат да се произнесат на референдума за еврочленство, това право имат само отсъствалите от страната не повече от 15 години. Евентуално напускане на общността ще засегне всички, а неяснотата какво ще се случи при такъв изход от допитването кара някои дори да търсят второ гражданство. За страховете на британците в Испания и Франция - вижте в следващия репортаж.

Невена Бонева
от Невена Бонева
21:45, 18.06.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света

В евросъюза най-много британци живеят в Испания - около 800 хиляди души живеят там - и хора в активна възраст, и пенсионери, избрали топлия климат и по-ниските цени на имотите. И тази задгранична общност, както британците на острова, е разделена дали да се излезе от общността.

Джоан Римър собственик на бар в гр. Беналмадена: Всички тези румънци, източноевропейци, които вече са част от евросъюза, Великобритания ще пострада икономически от тях, защото могат да влизат без проблем, а целта им са социалните помощи.

Но за почти всички, особено за пенсионерите, изведнъж идиличното европейско битие се оказва под въпрос. За лечението си в Испания сега не вадят пари от джоба си - плаща го британската Здравна служба. Държавните им пенсии не са замразени, както е със сънародниците им в Австралия. Въпросът без точен отговор е какво предстои.

Питър Харисън 74г.: Може да спрат да увеличават пенсиите ни, защото живеем в чужбина и пътуването ще стане по-трудно.
Патриша Денисън, 80 г.: Много хора живеят тук с много малка пенсия, ако трябва да си плащаме медицинските разходи, мнозина ще се върнат в Англия и там ще трябва да ни търсят място.

По-високи данъци върху имотите на вече чужденците е сред реалните мерки, които може да предприеме страната домакин.

При излизане от евросъюза Лондон ще има две години да договори нови отношения и условия с бившите партньори. Неяснотата кара британци във Франция да се застраховат с френски паспорт.

Джонатан Райт: Харесва ми не само да мога да пътувам в Европа, но и да мога да живея във всяка страна от съюза без виза и разрешение за престой.
Джак Макнийл: Перспективата да кандидатствам за разрешение за престой или виза, да не мога просто ей така да хвана влака за Германия - това ме накара да си кажа - искам френски документи, за да се чувствам у дома на мястото, което наричам дом.

Около 170 хиляди британци са намерили своето място под слънцето във Франция - в живописните селца на Бретан и Юга, и в Париж, особено в любимия им Латински квартал. Връзките между двете страни са вековни, а френският още е най-изучаваният на острова чужд език.

Джак Макнийл: Да си французин означава да пазиш ценностите на страната - свобода, равенство, братство. Независимо от произхода и първия ти език, ако вярваш в тях, си французин не по-малко от Едит Пиаф - е, може би без гласа.

Кандидатите за френско гражданство не се чувстват предатели - те ще запазят британския си паспорт. За британците в Испания обаче такъв вариант няма - там второ гражданство не се полага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДБГ са за единна кандидатура на реформаторите за президентски избори
ДБГ са за единна кандидатура на реформаторите за президентски избори
2100 участваха в София прайд 2016 със 700 полицаи охрана
2100 участваха в "София прайд 2016" със 700 полицаи охрана