НОВИНИ

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще е на 23 юни

Министър-председателят на Обединеното кралство обяви решението за референдума по обяд в специално изявление. Преди това Дейвид Камерън свика извънредно заседание на правителството на Даунинг стрийт 10. То продължи два часа.

Валери Маринов
от Валери Маринов
14:29, 20.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
референдумът членството великобритания юни

Дейвид Камерън даде да се разбере, че министрите ще бъдат свободни да се обявят както в подкрепа на членството на Великобритания в ЕС, така и за излизането на страната от съюза. Той обаче открито направи своята препоръка - Обединеното кралство ще бъде в по-голяма безопасност, по-силно и по-добре в един реформиран ЕС.

Вече са известни и първите позиции, съобщи ББС. Вътрешният министър Тереза Мей е за оставане на страната в ЕС. В този лагер са още министрите Джъстин Грийнинг (на международното развитие), Стивън Краб, Патрик Маклафлин (на транспорта) и Саджит Джавид. Министърът на правосъдието Майкъл Гоув ще се обяви за напускане на ЕС. ББС съобщи, че общо 5 членове на правителството и един министър в министерство ще подкрепят напускането на ЕС. Сред противниците на ЕС изглежда са още Крис Грейлинг, Андреа Линдсъм, Дънкан Смит, Джон Уитингейл

Според лидера на опозиционната партия на лейбъристите Джеймс Корбийн, Дейвид Камерът се опитва да успокои опонентите на Консервативната партия.

През последните 48 часа в Брюксел се проведе тежък Европейски съвет, на който правителствените и държавни ръководители от ЕС се съгласиха Великобритания да получи "специален статут".Той предвижда страната да има достъп до общия пазар, но Лондон няма да бъде част от редица други общности - в частност, това са еврозоната, Шенген, военните структури на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите между българските превозвачи и гръцките фермери се провалиха
Преговорите между българските превозвачи и гръцките фермери се провалиха
МВР: Няма данни за непосредствена заплаха от увеличен миграционен натиск
МВР: Няма данни за непосредствена заплаха от увеличен миграционен натиск