В този час Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събира да обсъжда кандидатури за нов министър на образованието, след като премиерът поиска вчера оставката на Тодор Танев. По-рано днес реформаторите се срещнаха с Бойко Борисов.


Засега официално се споменава само името на вицепремиера Меглена Кунева. Днес тя се върна от Холандия, но още не е ясно дали е съгласна да приеме този пост.

Двама участници признаха, че вчера на "Раковски" 134 е обсъждано нейното име.

Николай Ненчев - министър на отбраната РБ: Единствено е обсъждана кандидатурата на г-жа Кунева
БНТ: Кой я предложи?
Николай Ненчев - министър на отбраната РБ: ДБГ. Ако тя откаже, няма как да бъде кандидат на РБ. Тогава ще търсим други възможности. За сега е така.
БНТ: А имаше ли гласуване вчера?
Николай Ненчев - министър на отбраната РБ: Не, не, беше неформално. Благодаря ви.
БНТ: Единствената кандидатура, която е обсъждана, само на Меглена Кунева ли е била?
Гроздан Караджов - депутат от РБ: "Да".
БНТ: И кой я подкрепя от формациите и кой е против нея?
Гроздан Караджов - депутат от РБ: Не е стоял въпрос за подкрепа или за неподкрепа. Казвам ви единствената обсъждана, но е имало естеството на заседание на което да се вземе решение. Днес в 4 часа има такова заседание.


Според неофициална информация партията на Корман Исмаилов е била против нейната кандидатура. На влизане в синята централа той каза, че към момента не трябва да се хранят злите езици и да се посочва конкретно име, че има много читави колеги сред Реформаторския блок.

Другите имена, които неофициално се обсъждат в медийното пространство, са Даниел Вълчев и Димитър Танев.