НОВИНИ

Реформаторският блок обсъди анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ

Ден преди началото на новия политически сезон Изпълнителният съвет на Реформаторския блок обсъди на заседание анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ. На срещата не присъства никой от ДСБ - знаете през декември те обявиха, че минават в опозиция. Техните депутати, както и представители на гражданската квота не са подписали и декларацията, която реформаторите подготвят за подкрепа на кабинета. Премиерът заяви, че ако бъде " разбутана стабилността, която съществува в момента, години наред няма да бъде направено правителство". Борисов отхвърли твърденията на ДСБ, че управлява заедно с ДПС и Ахмед Доган.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:15, 12.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

За шансовете на новите политически проекти

Властта може да разчита на две трети от депутатите на Реформаторския блок. Това показва парламентарната аритметика ден преди новия политически сезон. Извън тази бройка остават ДСБ и гражданската квота, които не са подписали декларацията за подкрепа на кабинета. Още утре се очаква да започнат разговорите с ГЕРБ по анекса към коалиционното споразумение.

Димитър Танев - ДБГ: Ние се надяваме днес да сложим основата, постепенно други, които имат желание да бъдем подкрепени и да се присъединят към нас и постепенно да търсим максимален консенсус, така че моля ви да не говорим за разпад и за каквито и да е процеси вътре в блока, напротив - има голямо единство, има консенсус и ние днес го показахме.

От ГЕРБ очакват анекса, който ще предложат реформаторите.

Димитър Главчев - ГЕРБ: И е нормално във всякакви отношения където има подписани договори и споразумения, когато има промени, някой си оттегли подписа, какъвто е случаят разбираме с ДСБ, да се преподписва.

По повод намеренията на Радан Кънев за създаване на нов десен проект, реформаторите заявиха, че сега са добър отбор.

Румен Христов - СДС: Ние сме единна структура, никой никого не гони, можем да продължим заедно. Ако някой има желание за развитие на личен проект, това в крайна сметка си е негово право.

Премиерът Борисов отхвърли твърденията на ДСБ, че управлява заедно с ДПС и Ахмед Доган.

Бойко Борисов - министър-председател: С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз. До вчера ме прегръщат, днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща. Ще ги пратя там да ходят да се молят при пауните. Аз на никого няма да се моля, защото имаме достатъчно голяма партия.

Борисов коментира и думи на бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

Бойко Борисов - министър-председател: Г-н Местан изведнъж заяви, че стъпил на руска мина. С цялото ми уважение към него - а когато Путин и Ердоган в Анкара взеха „Южен поток" и го направиха „Турски поток", когато взеха реакторите на Белене да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава да страдат най-много каква мина тогава той настъпваше? Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан.

Премиерът призова за запазване на стабилността. И предупреди, че ако бъде нарушена, обещава на всички, които си правят криви сметки, че години наред според него няма да бъде съставено правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще иска вот на недоверие по три теми
БСП ще иска вот на недоверие по три теми
Радан Кънев: Нямаме силата в този парламент да изтръгнем мафията от управлението
Радан Кънев: Нямаме силата в този парламент да изтръгнем мафията от управлението