НОВИНИ

Реформаторският блок обяви 7 номинации за президентски избори

Партиите от Реформаторския блок обявиха официално седем номинации за президентските избори. Сред тях в следващите дни ще бъдат избрани кандидатите на блока. Сред имената на бившия председател на Народното събрание професор Огнян Герджиков и на бившият шеф на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:11, 29.07.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Седморката на реформаторите за Дондуков 2 потвърди част от имената, които вече се завъртяха в публичното пространство.

Сред най-любопитните от тях са номинациите на БНД - професорът по търговско право Огнян Герджиков, който е бивш депутат от НДСВ и председател на 39-тото Народно събрание, и бившият шеф на Националната разузнавателна служба и бивш депутат от СДС Димо Гяуров.

От Народна партия Свобода и достойнство прецениха, че техният лидер Корман Исмаилов също трябва да участва във вътрешната битка за кандидат на реформаторите. ДБГ очаквано подкрепиха скулптора професор Велислав Минеков, чиято кандидатура беше издигната от интелектуалци. БЗНС издига генерал Съби Събев, чиято кариера е свързана с военновъздушните сили и армията, бил е и представител на България в НАТО.

В топ 7 са и номинациите на Гражданския съвет - бившият енергиен министър в кабинета Борисов 1 Трайчо Трайков, и депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Атанас Атанасов - ДСБ: Всички са достойни, имат качества.
Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ: Част от тези кандидатури обаче не са граждански, а са партийни фигури? - Сложен е въпросът, защото ако си кмет, министър, народен представител, вероятно обществото те възприема вече като политик, но формално всичките 7 са граждански кандидатури. - Дори и Корман Исмаилов, който е лидер на партия? - В края на краищата това, че сме членове на партии не значи, че не сме граждани и нямаме граждански права. Аз може би трябва да напусна партията, за да бъда гражданин?

Зеленогорски коментира и факта, че номинации за Огнян Герджиков има и от средите на БСП.

Ако продължаваме с шегите, аз харесвам Мая Манолова.

Само СДС и ДСБ нямат номинации. В следващите седмици реформаторите трябва да решат на кои две имена да заложат. Първото заседание на Изпълнителния съвет е във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при пожар в Русе
Жена загина при пожар в Русе
Представиха одеждите на болярите от Средновековието
Представиха одеждите на болярите от Средновековието