Премиерът Бойко Борисов отложи подаването на оставка на кабинета за след втория тур. Късно снощи той каза, че не се е отметнал от думите си, че ако ГЕРБ не спечели първия тур на изборите, той ще подаде оставка. Борисов направи друго тълкуване на изборите. Той посочи, че ГЕРБ е първа сред политическите партии, тъй като ген. Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет. С този аргумент Борисов пренасочи въпроса за оставката за балотажа следващата неделя. Иначе премиерът казва, че Цецка Цачева и Пламен Манушев са направили добра кампания. Той призова за максимална мобилизация на балотажа следвщата седмица.

Според него разликата между Цачева и Румен Радев може да бъде стопена и резултатът да бъде обърнат. Борисов каза още, че не е сгрешил с номинацията. Според него тя би била много по-добър и подготвен президент от Румен Радев.

Бойко Борисов - министър-председател: От политическите партии ГЕРБ се представи най-добре. Всички останали са в коалиции, в инициативни комитети, скрити зад какво ли не. Ние играхме честно, с наш кандидат. Ние на първи тур сме най-силната политическа партия. Така че до следващия понеделник това, което съм казал - ако загубим балотажа, надявам се, че няма, отиваме на предсрочни избори или по-точно ние излизаме от управлението.

БНТ: Смятате ли, че имате доверие да продължите да управлявате при този резултат?

Бойко Борисов: Безспорно най-силният резултат. Кой има по-висок резултат от нас?

БНТ: Кандидатът, подкрепен от БСП Румен Радев.

Бойко Борисов: Те могат да подкрепят, който си искат. Това не е БСП, това е инициативен комитет и въпреки всичко, ние понеже имаме морал, дори да има инициативен комитет по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват. И да понесат цялата отговорност.

БНТ: Смятате ли, че ще бъде стабилно управлението при този резултат на ГЕРБ и резултата на реформаторите?

Бойко Борисов: Ако бием на втория тур, разбира се, че ще е стабилно. Пак заедно имаме повече от всички останали.

Партиите от Реформаторския блок, без ДСБ, потвърдиха подкрепата си за Цачева

Партиите от Реформаторския блок, без ДСБ, потвърдиха подкрепата си за Цачева

Цачева отиде лично на "Раковски" 134, за да поиска тази подкрепа, придружена от министри от кабинета. Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трай...

Всички партии в Реформаторския блок са единни без ДСБ. Днес Цецка Цачева и Пламен Манушев дойдоха лично в синята централа, за да разговарят с реформаторите и да търсят подкрепа. От срещата имаше знакови отсъстващи. Това бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев и кандидат-президентът Трайчо Трайков.

Снощи ДСБ заявиха, че не биха призовали избирателите си да подкрепят нито един от двамата кандидати, които отиват на балотажа и че партията започва подготовка за предсрочни парламентарни избори.

Трайчо Трайков каза, че неговите избиратели са достатъчно мислещи и сами могат да решат кого да подкрепят, но според него те не биха избрали ген. Радев.

Цецка Цачева отправи покана към двама мъже - към Трайчо Трайков за лична среща, на която тя ще поиска подкрепата му, и към генерал Румен Радев за дебат.

Цецка Цачева - кандидат на ГЕРБ за президент: Аз вече съм в битка за президентската институция - тук вече няма дами, няма кавалери. Но ако трябва да се пошегувам -не се притеснявам, дами канят. Аз очаквам от лидерите, които единно застанаха зад нашата кандидатура, с изключение на Радан Кънев, да призоват всички граждани на България, които не желаят отново управление на БСП и ДПС.

Обществото ни има нужда от справедливост, което за мен означава продължаване на реформата за съдебната власт, няма да се подвоумя ако е необходимо да използвам правомощията на президента да внеса законопроект за изменение на Конституцията.

Божидар Лукарски - председател на СДС: Ние ще подкрепим г-жа Цецка Цачева твърдо на втори тур като аргументите са много, аз няма да се спирам на всички тях, ще кажа лично в качеството си на председател на СДС - партията, която свали комунистите от власт не може да направи действие, което да ги върне отново на власт.
Меглена Кунева - председател на ДБГ: Да не се участва във втория тур, да не се подкрепи десният кандидат е просто противоестествено. Нашите избиратели не отиват под строй да гласуват, но и нашите избиратели няма да подкрепят ляв кандидат.
Петър Москов - министър на здравеопазването: Ако трябва да перифразирам Маяковски - Радев значи Първанов, Първанов значи Путин.
Николай Ненчев - председател на БЗНС: Да на госпожа Цачева, не на г-н Радев. Да се въздържиш на втория тур, за мен означава да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията.