НОВИНИ

Регатата „Съединение 2017“ започна в Царево

Ветроходството е един от най-трудните, но и най-красивите спортове. Стотици бели платна полетяха в залива на Царево от вчера със старта на регата Съединение 2017-а. Днес гонките продължават. Оспорваното състезание привлича участници от цялата страна за 14 поредна година и вече е едно от най-очакваните от ветроходците. Община Царево и морски клуб „Сереко" организират проявата, в която мерят сили повече от 140 състезатели между 7 до 25 години.

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 02.09.2017
Чете се за: 01:39 мин.
Още

„Оптимист“, „Лазер“, „Кадет“, „420“ и „470“ - това са класовете, които са представени в 14-то издание на ветроходната регата. Неспокойният царевски залив и днес обещава много сини емоции. Близо десет човека съдийски екип осигурява ветроходното състезание „Съединение 2017", в което има два финала - един за клас „Оптимист,“ в който участват 70 човека, и един за всички останали класове.

„Хубаво впечатление ми направи приятният, изключително плътен царевски бриз“, отбеляза главният съдия Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев, главен съдия: Толкова плътен и толкова появяващ се по часовник. На този хубав бриз обикновено всички завършват в рамките на 40-45 минути максимум една гонка при децата.

Да престанем да говорим за ветроходството като за млад спорт и да обърнем очи към него както към другите масови спортове и финансовите параметри да не са толкова драстично различни, призовават ветроходците.

Пламен Георгиев, главен съдия: Децата стават по-здрави, по-хармонично развити и по-мислещи от ветроходството.

18- годишният Христо Младенов се състезава като рулеви в клас „420“ и в екипаж с Явор Нанков са републикански шампиони. Тази година Христо завършва математическа гимназия. Бъдещето си вижда като капитан или в професия, свързана с корабостроенето. Казва, че образованието е по-важно, но не пропуска събота и неделя без да е в морето. За първия ден на царевската регата сподели:

Христо Младенов: Първата гонка не бяхме дали всичко от себе си, обърнахме се, но понеже доста дълго време карахме се оправихме бързо, откопчахме лодката и финиширахме четвърти, на втората гонка първи, на последната - втори.
Николай Иванов, треньор-Варна: Много добре се справи моят отбор, много добре се справиха и другите отбори. Всички караха доста добре, условията са трудни в Царево, има доста голяма вълна и доста заходи, смяна на вятъра, с пориви.

И за да се справи едно дете с всички тези понятия е нужно само едно качество- желание, каза още треньорът на Христо и Явор Николай Иванов. Започва се от детска възраст и се развива с любовта към морето.

Николай Иванов, Варна: Спортът ни не е професионален в България, затова започваме с хоби. Професионалистите са вече в по-големите възрасти, но ние не сме концентрирани в тази част, ние развиваме детско-юношески спорт.

За 12-годишния Тодор Тузлуков от Поморие, например, вече се говорят суперлативи. На Европейското в Бургас Тодор се класира 15-ти в клас „Оптимист“.

Пламен Георгиев, главен съдия: Досега нямаме толкова добре класиран оптимист, толкова добре класирало се дете.

След вчерашния старт в Царево Тодор Тузлуков се надява на още по-добро представяне през днешния състезателен ден.

Тодор Тузлуков, Поморие: Беше силен вятърът. Първа, четвърта и единадесета гонка. Само мисля за карането и за морето.

„И за вятъра“, каза още младият състезател. Всички се надяват днес да се представят по-добре от вчера. Гонките ще продължат и в неделя, когато най- добрите ще заемат призовите места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експозиция на старинни бални рокли се откри в Габрово
Експозиция на старинни бални рокли се откри в Габрово
Американската тенис звезда Серина Уилямс роди момиченце
Американската тенис звезда Серина Уилямс роди момиченце