НОВИНИ

Регионалното министерство с мерки против бюрокрацията

Без редене на опашки за кадастрални карти в столицата. Услугата става електронна и по-евтина. Докато чакащите с часове в кадастъра на София вече си отдъхват от тази новина - други хора, чакащи на 30-градусова жега пред Агенцията по вписванията, провокираха правосъдният министър да се намеси и лично да ги покани да влязат на сянка, за да предадат задължителните финансови отчети.

Александър Марков
от Александър Марков Тихомир Игнатов
17:02, 23.06.2017
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Удостоверение за липса или наличие на кадастрална карта и сега може да бъде издадено по електронен път, и сега нотариусите и общините имат достъп да електронната информационна система на Агенцията по кадастъра. Спирането на административната услуга за издаване на удостоверение е с цел заинтересованите да правят електронни справки, които и без това са безплатни. Така МРРБ се надява да стопи опашките пред гишетата.

Стотици са изнервените хора, които чакат с часове за най-различни услуги в Кадастъра в София.

- Откога чакате, за какво чакате? - Час и десет минути. За кадастрална скица чакаме.
- Разделям имот. Чака се доста. От 10:15, 12 без 20. Час и половина.
- Вече чакам 4 месеца за издаване на нова скица, идвам за 4-и път днес.
- Там, доколкото прочетох, може по интернет да ви изпратят документите, така че втори път няма да идвам, поне за получаване. Електронно получаване. - Вие ще се възползвате ли? - Задължително.
;

За да промени изнервящата хората ситуация, регионалното министерство официално уведоми нотариусите и общините, че изваждането на удостоверение за наличие или липса на кадастрална карта пада като административна услуга. Вместо това общините и нотариусите сами могат да си правят въпросната справка в електронния кадастрален регистър. И то безплатно.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Виждаме конкретно даденият имот с имотните граници, имаме и възможност да получим по-подробна информация относно сградите, разположени в имота. Този достъп е безплатен. Платен става, когато се изисква справка за вещните права, тоест за собствеността, тогава гражданинът заплаща 3,5 лв. и получава информация за собствеността в отделните имоти. Самата справка отнема само няколко минути: намираме въпросния имот в електронната кадастрална карта, въвеждаме личните си данни, избираме услугата, която искаме, и посочваме, че желаем да получим скицата по електронен път срещу 14 лв. - с 6 лева по-евтино от скицата на хартия.

За да заявите електронна скица, обаче, и да не се редите на тези опашки, ще Ви трябва електронен подпис.

Ако нямаме електронен подпис, можем да заявим удостоверение за кадастрална карта електронно, а след това да го получим на хартия на посочен от нас адрес.

;

Агенцията по кадастъра в София отвори и нова приемна на ул. "Сердика 5", където се помещава отделът по "Архитектура, строителство и геодезия", а другата седмица ще отвори и трета приемна на улица "Кракра 3".

Михаил Киров, директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър: Идеята е, че на това място може да се заяви и получи скица за цялата страна и за София, няма значение от кой район сте, системата ни е отворена. Тук за Видин мога да подам заявление за скица и да си я получа в Търново.

Безплатно за хората е и нанасянето на промени в кадастралната карта за собственост върху апартаменти в жилищни сгради.

За една година в Кадастъра в София хората подават по 70 000 заявления за услуги, като едва 6000, или под 10%, са по електронен път.

В понеделник регионалното министерство ще представи още мерки за намаляване на бюрокрацията, така както заръча премиерът Бойко Борисов. Кадастърът, който предоставя най-много услуги на хората в системата на МРРБ, вече има три приемни, служители в 5 районни администрации в София и възможност за десетки електронни услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Перник протестират против незаконен добив на въглища
Жители на Перник протестират против незаконен добив на въглища
Детските градини в Кюстендил няма да имат принудителна ваканция през лятото
Детските градини в Кюстендил няма да имат принудителна ваканция през лятото