От ведомството са категорични, че не те отговарят за съоръжението и неговата поддържка.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обжалва наложената глоба заради неподдържането на язовир "Бели Искър". Това научи "По света и у нас" от ведомството. По-рано тази сутрин стана ясно, че прокуратурата препоръчва на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да глоби Министерството, защото не е била отремонтирана язовирната стена на "Бели Искър". От ведомството коментираха, че не те отговарят за съоръжението.

От години язовир "Бели Искър" не се използва на пълния му капацитет заради технически неизправности. Освен това, съоръжението е обект на правни спорове. Язовирът осигурява около 20% от питейната вода на София. Концесионер за доставката на вода в столицата е "Софийска вода". Дружеството обаче не е стопанин на язовира заради спор с Областната управа.

Язовир "Бели Искър" е сред най-старите у нас. Намира се високо в Рила. Според заключенията на експертите основният проблем на съоръжението е износване на бетона на стената в горната й част. Именно заради това се поддържат и по-ниски обеми в язовира.

Последната проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е от началото на годината. Тогава заключенията на експертите бяха, че язовирът не е опасен ако се поддържат по-ниски обеми в него. Направени са и предписания за ремонт на стената му.