НОВИНИ

Регистрираните по ДДС фирми трябва да сменят касовите си апарати

До края на годината фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят фискалните си апарати, съобщиха от НАП. Целта е чрез новите устройства да се следи в реално време всяка търговска операция, за да се пресече укриването на данъци. Промяната ще засегне близо 400 000 фирми у нас.

Николай Минков
от Николай Минков
19:44, 16.02.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Масово манипулиране на касовите апарати, предимно от търговци на дребно, е основната причина за подмяната на фискалните устройства с нови, обясниха от НАП.

Васил Панов - ръководител на дирекция "Контрол" в НАП: Над 500 млн. лв. ще излязат рисковете - т.е. неплатените данъци от лица, които се занимават с търговия на дребно, т.е. тези, които използват така наречените фискални устройства.

За неиздаване на касова бележка или за манипуларине на касов апарат само през миналата година приходната агенция е наложила глоби за над 20 млн. лв., а 2 000 обекта са били запечатани.

От НАП обясниха, че с новите апарати се слага край на досегашната практика на месечни отчети на фискалните бележки, позволяваща укриване на данъци. С внедряване на новите касови апарати, всяка издадена касова бележка ще бъде отчитана в реално време в НАП.

Приблизително 400 000 касови апарати трябва да бъдат сменени. По груби изчисления ще бъдат нужни 120 млн. лв., за да бъдат подменени всички касови апарати у нас.

Според Мария Чаева, собственик на малък търговски обект, засиленият фискален контрол е насочен предимно към дребните предприемачи, за сметка на едрите данъкоплатци.

Мариела Чаева - собственик на фирма: Мисля, че сумата е много голяма, непосилна за малките търговци. Разбирам, че НАП трябва да си вземе парите, обаче според мен първо трябва да започне да си ги взима от големите фирми, които правят много по-голям оборот и за малките фирми ще бъде доста по трудно.

От НАП казват, че новозакупените апарати няма да натоварят бюджета на фирмите.

Васил Панов - ръководител на дирекция "Контрол" в НАП: Разходът, който те направят, за да си купят касов апарат, е разход на дружеството и ще им бъде приспаднат от приходите.

За някои от новите модели касови апарати ще се наложи само смяна на софтуера - поясниха от НАП. За онези, които не изпълнят новите изисквания на приходната агенция, глобата е 2 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Крайният срок за внедряване на новите касови апарати е 31 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив изгражда нова детска градина в район Централен в Пловдив
Община Пловдив изгражда нова детска градина в район "Централен" в Пловдив
Специализираният съд отмени мярката за неотклонение Подписка на Даниел Митов
Специализираният съд отмени мярката за неотклонение "Подписка" на Даниел Митов