НОВИНИ

Регистрират колите по нови правила

От днес влизат в сила новите правила при регистриране на пътни превозни средства. Три са основните моменти в записаните нови правила:

регистрират колите правила
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 28.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Първият касае продавачите на ППС. Те вече няма да бъдат длъжни да представят пред "Пътната полиция" договора за покупко-продажба или "отписването" на колите им ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва сделката.

Вторият важен момент е за купувачите. Тяхно задължение е регистрацията на закупено ППС да се извърши в срок от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас ППС, така и за закупени от чужбина. Важно за купувача е да знае, че ако не изпълни задължението си по регистрация на закупеното от него пътно превозно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекратена автоматично.

Третата промяна касае изграждането на връзка между нотариусите, които изповядват сделки за покупко-продажба, и системата на „Пътна полиция“. От отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ уточняват, че към момента МВР и Нотариалната камара работят по техническата свързаност на системите. Иначе казано „отписването“ на колите ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва сделката. Полицията ще добива информацията по служебен начин, като ще е свързана с нотариусите чрез електронна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природният газ поскъпва за първото тримесечие на новата година
Природният газ поскъпва за първото тримесечие на новата година
Община Варна санира безвъзмездно жилища
Община Варна санира безвъзмездно жилища