НОВИНИ

Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна

Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна. Жителите на Благоевград са притеснени за едно от любимите си места за отдих и почивка. Кои са причините за пресъхналото речно корито, и има ли опасност от воден режим, репортерска проверка направиха Десислава Малинова и оператора Димитър Балджиев.

bnt avatar logo
от Десислава Манолова
16:35, 08.11.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Основната причина за липсата на вода в коритото на река Благоевградска Бистрица е липсата на дъжд вече три месеца. Значително по-малко вода в момента има и във всички реки на територията на Западнобеломорския район.

Ралица Кукова, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район": В рамките на своите правомощия Басейнова дирекция, съвместно с останалите институции, като Изпълнителна агенция рибарство и аквакултури и РИОСВ още в началото на месец септември направи извънредни проверки. Не е установено нерегламентирано водовземане, нарушение по отношение на лимитите по издадените разрешителни.

Основният речен оток на река Благоевградска Бистрица се използва за питейно битово снабдяване на областния град и селата в общината. Местните жители се опасяват както от евентуален режим на водата, така и за екологичното равновесие.

Йордан Гошев: Навремето тука риба ловихме, имаше вода. Изсякоха балкана ,прибраха водата, няма я.

Опасност от воден режим засега няма. Освен водите на река Благоевградска Бистрица се използват и резервните подземни водоизточници. Работят и трите помпени станции - „Струма", „Бистрица" и „Баража".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред Св. Седмочисленици вече има нова върба
Пред "Св. Седмочисленици" вече има нова върба
Изложба във Варна, посветена на историята от началото на прехода
Изложба във Варна, посветена на историята от началото на прехода