НОВИНИ

След наводненията в Садово: Стопаните очакват масово болести по насажденията

Скъсаната дига на река Чая, която заля декари обработваема земя в община Садово, е възстановена. Времето е сухо и надеждите са водата бързо да се поеме от старите канали. Стопаните в района обаче са притеснени, защото след оттеглянето на водата се очакват масови болести по насажденията. Дигата на реката е стара и често се къса. Вижте повече от репортера ни Мариела Хубинова, която е в землището на село Катуница.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:04, 03.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Още от рано сутринта собствениците дойдоха тук, за да се справят сами със ситуацията. Една част донесоха помпи, за да източват водата.

Те са отчаяни, защото за втори път през последния месец това е второто наводнение, а резултатите са едни си същи. Хората дори не искат да кандидатстват за подпомагане, защото наредбата, по която могат да получат някаква помощ, е само при щета от сто процента.

Но има една тънкост - ако днес тук се виждат живи зелеви насаждения, утре когато слънцето напече и стане 35 градуса, тези насаждения ще загинат, а собствениците ще получат твърде малко обезщетение. Това беше и причината снощи те да се организират на спонтанен протест.

Собствениците на земите казват, че водата този път е била малко, но дигата отново е поддала. Те искат изцяло прочистване на коритото на река Чая и наново изграждане на тази компрометирана дига.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конният туризъм у нас става все по-привлекателен за туристите
Конният туризъм у нас става все по-привлекателен за туристите
Любители на джаза от цял свят пристигат в Банско за международния фестивал
Любители на джаза от цял свят пристигат в Банско за международния фестивал