НОВИНИ

5 хил. декера наводнени земеделски земи в района на село Караманово

Пет хиляди декара земеделски земи в района на русенското село Караманово са под вода след поройните дъждове в последните дни. Само за последното денонощие в района са паднали 40 литра на квадратен метър. Комисия обикаля района, за да установи размера на щетите и унищожените посеви.

bnt avatar logo
от ​В. Никифорова, С. Шаламанов
20:30, 05.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Стопаните се притесняват, че ако продължи да вали, река Студена, която е в землището на селото, ще покачи нивото си и ще залее още обработваеми земи, засети с ечемик и царевица. Те настояват затлаченото речно корито да бъде почистено.

Емил Игнатов e засял 500 декара с ечемик, като 300 от тях вече са загубени.

Емил Игнатов - земеделски производител: Не можем да го напръскаме, трябва да се жъне по това време ечемикът, не можем да влезем да го ожънем, той си остава там. Това си е пълна загуба.

Напълно е преустановена дейността на завода за биокомпост, изграден с евросредства. Електрозахранването му е спряно, за да се избегнат инциденти.

Михаил Билев - председател на земеделска кооперация: Засегната е в много голяма степен готовата продукция, суровината също, която е на кота нула на площадката. Щетите са много големи. Ако върнем пет години назад, сме смятали в порядъка на 2,3 милиона лева.

Земеделските стопани казват, че независимо от факта, че са направили застраховки на продукцията си, компаниите не им изплащат обезщетения. Те казвали, че не могат покрият щетите, защото се знаело, че нивите са покрай реката и често се наводняват. Така при всеки порой производителите трупат загуби, които остават за тяхна сметка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война
Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война
Си Дзинпин е в Москва по покана на Владимир Путин
Си Дзинпин е в Москва по покана на Владимир Путин