НОВИНИ

Рекордни жеги в Европа

2019 г. е на път да стане една от най-топлите в историята, съобщи Световната метеорологична организация. Очакват се по-тежки и по-дълги горещи вълни, съобщиха още в Женева в момент, когато на някои места в Западна Европа термометрите се покачват сериозно.

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:02, 28.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Франция

Във Франция днес за първи път в историята - температурата надхвърли 45 градуса по Целзий и отбеляза няколко абсолютни рекорда. Последният е 45 градуса и 8 десети. Жегите обхванаха цялата страна. В четири южни департамента обявиха червен код.

Едуар Филип - премиер на Франция: Здравният министър и аз призоваваме всички към възможно най-голяма бдителност. Въпреки мерките, предприети за защита на най-уязвимите хора, цялото население трябва да внимава заради екстремната жега.

Много училища останаха затворени, полагат се грижи за най-уязвимите, а повечето хора следват съветите на здравните власти.

Франция е по-организирана от тежкото лято на 2003 г., когато над 15 000 души станаха жертви на жегата.

Испания

В Испания 17-годишен младеж и 93-годишен мъж починаха от топлинен удар. В каталунската провинция Тарагона 400 пожарникари се борят с горски пожар. Унищожени са 6500 хектара земи. Огънят се разпространява бързо.

Жегата и сухото време затрудняват овладяването на огъня.

Италия

Италианските власти също предприемат мерки в горещото време. В някои паркове се организират медицински пунктове, за да се помага на хората при нужда. Най-топло е в Северозападна Италия.

В по-северните европейски страни Полша, Чехия и Германия бяха отбелязани рекордни за юни температури над 38 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер отпада от надпреварата за лидер на Еврокомисията
Манфред Вебер отпада от надпреварата за лидер на Еврокомисията
140 години българо-руски отношения
140 години българо-руски отношения