2019 г. е на път да стане една от най-топлите в историята, съобщи Световната метеорологична организация. Очакват се по-тежки и по-дълги горещи вълни, съобщиха още в Женева в момент, когато на някои места в Западна Европа термометрите се покачват сериозно.

Франция

Във Франция днес за първи път в историята - температурата надхвърли 45 градуса по Целзий и отбеляза няколко абсолютни рекорда. Последният е 45 градуса и 8 десети. Жегите обхванаха цялата страна. В четири южни департамента обявиха червен код.

Едуар Филип - премиер на Франция: Здравният министър и аз призоваваме всички към възможно най-голяма бдителност. Въпреки мерките, предприети за защита на най-уязвимите хора, цялото население трябва да внимава заради екстремната жега.

Много училища останаха затворени, полагат се грижи за най-уязвимите, а повечето хора следват съветите на здравните власти.

Франция е по-организирана от тежкото лято на 2003 г., когато над 15 000 души станаха жертви на жегата.

Испания

В Испания 17-годишен младеж и 93-годишен мъж починаха от топлинен удар. В каталунската провинция Тарагона 400 пожарникари се борят с горски пожар. Унищожени са 6500 хектара земи. Огънят се разпространява бързо.

Жегата и сухото време затрудняват овладяването на огъня.

Италия

Италианските власти също предприемат мерки в горещото време. В някои паркове се организират медицински пунктове, за да се помага на хората при нужда. Най-топло е в Северозападна Италия.

В по-северните европейски страни Полша, Чехия и Германия бяха отбелязани рекордни за юни температури над 38 градуса.

Гореща вълна залива Европа

Гореща вълна залива Европа

Европа се готви за опасно горещо време, като на места се очаква да бъдат подобрени и температурни рекордни. Причината е горещ фронт от Африка, който п...