НОВИНИ

Рекорд: Над 1000 души са посетили "Царевец" само за ден

Над 1000 души са посетили историческата крепост „Царевец" във Велико Търново само за ден. Според експертите от Регионалния исторически музей това е абсолютен рекорд. Запазва се и тенденцията броят на нашите туристи да е двойно по-голям от този на чужденците.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:10, 04.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Още в първите дни на 2018 г. хиляди туристи от цял свят се потопиха в атмосферата и духа на Средновековния Търновград. А старата столица, както винаги, посрещна гостите си гостоприемно.

„Много красива град, с много богата история, много забележителности, и да, има какво да се види. Идват непрекъснато туристи, дори и от Източния край на света. От Япония идват, от Китай идват, от Виетнам идват, от Русия идват."
„Наистина има много. От цяла България и румънци много. Като сложим Арбанаси - манастири и така нататък, всичкото това допринася."

Традицията първият посетител на „Царевец" да се посреща специално и с подаръци вече се е утвърдила от 6 години.

д-р Иван Църов - директор на „Регионален исторически музей": „Първият посетител беше една млада дама по професия юрист, родом от Шумен. Поднесох малки музейни сувенири, плюс няколко музейни издания. Оказа се, че много хора желаят още през първия ден на годината да посетят Царевец.''

През миналата година туристите, които са посетили Велико Търново са с 13% повече, което показва, че интересът към българската култура и история расте непрекъснато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Ганев: 2017 г. беше най-добра след икономическата криза
Петър Ганев: 2017 г. беше най-добра след икономическата криза
140 години от освобождението си чества днес София
140 години от освобождението си чества днес София