НОВИНИ

Рекорд в германската политика: Ще има 709 депутати в новия Бундестаг

В бъдещия Бундестаг ще има 709 депутатите, което е рекорд в историята на германската политика, каза специалния ни пратеник в Берлин Десислава Апостолова. Досега бяха 631 депутати. Преговорите за съставяне на ново правителство могат да започнат едва след като Бундестагът започне да работи.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:18, 25.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Най-вероятно преговорите ще започнат след месец и повече, според анализаторите ще изчакат да минат и изборите в Долна Саксония за местен парламент, които са в средата на октомври.

Нараства и недоволството срещу Алтернатива за Германия. Има много акции в социалните мрежи срещу нейното присъствие в Бундестага. В Туитър дори се разпространява акция, в която германците могат да се отбелязват, че не принадлежат към онези 13 %, които са избрали популистката Алтернатива за Германия.

Консервативният блок на Ангела Меркел спечели вчерашните избори в Германия, макар и с много по-лош от очаквания резултат. Формацията от Християндемократическия съюз на канцлера Меркел и Християнсоциалния съюз взе 33% от гласовете. Също очаквано социалдемократите на Мартин Шулц са доста зад тях, с малко над 20%.За първи път от половин век насам в Бундестага влиза крайнодясна формация - Алтернатива за Германия е трета политическа сила с 13 % подкрепа и това е големият шок на тези избори.

;

Защо беше спомената България във вчерашния дебат?

Ангела Меркел: Aко дадена държава отговаря на критериите, тогава в бъдеще ще влезе в еврозоната. Например - трите Прибалтийски страни, Словакия, Словения - те са в еврозоната. Няма толкова много държави, които не са в еврозоната. Това важи и за Шенген - докато една страна не изпълни условията, не може да влезе. Но ние не можем да кажем, че само защото става дума за България и имаме лош опит, страната няма да има равен шанс.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млада жена помага на децата да открият цветовете
Млада жена помага на децата да открият цветовете
16-годишен нападна възпитателка в Центъра за настаняване на деца с увреждания
16-годишен нападна възпитателка в Центъра за настаняване на деца с увреждания