Все повече хора по света бягат от родните си места заради кризи, войни и конфликти. Броят на бежанците през миналата година е задминал рекордът от Втората световна война и вече е над 70 милиона души. Това сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците, представен днес в Берлин.

Германия е на пето място в света по прием на бежанци след Турция, която е на първо, следвана от Пакистан, Уганда и Судан. Вероятно заради това Берлин беше предпочетен за представянето на годишния доклад за принудително напусналите родните си места, защото е изключение сред развитите държави. Освен това Германия е сочена за пример като държава, която разрушава мита за неовладяемата бажанска вълна заради програмите за интеграция и бърза регистрация.

Филипо Гранди, Върховният комисар ООН за бежанците: Отблъскващото отношение към хората, които идват да търсят сигурност тук, може да спечели политически консенсус, но не решава проблема. В този глобализиран свят, един нерешен проблем някъде е проблем за всички нас. Така че отхвърлянето, изграждането на стени не решава проблема с глобалното насилствено местене.

Новите причини за бягство са климатичните промени, които се превръщат в кризисен фактор.

Така се изострят съществущи конфликти за изчезващи ресурси. Опитимистичният поглед, дори и далеч в бъдещето, остава, защото бежанците се връщат по родните си места, когато могат да живеят в тях спокойно. Проблемът е, че решение на кризите се намира трудно.

През 2018 г. конфликти и кризи са разселили 70 млн. души по света

През 2018 г. конфликти и кризи са разселили 70 млн. души по света

Близо 71 милиона души са напуснали родните си места заради военни конфликти или преследване. Данните са от доклада на Върховния комисариат на ООН за б...