НОВИНИ

Рекорден брой групи взеха участие в "Кукерландия"

От блясъка на червения килим към международния фестивал "Кукерландия" в Ямбол, който показва богатството на маскарадните игри в България. Във фестивала тази година участваха рекорден брой групи - 63, и заради това състезателното дефиле продължи два дни.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
22:24, 28.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Големите награди бяха присъдени на кукерската група от елховското село Бояново и на група "Гребенци" от силистренското село Калипетрово.

Интересът към „Кукерландия" расте с всяка изминала година. 16 нови групи се представиха за първи път в Ямбол.

Проф. Георг Краев, председател на журито: Изключително важни са тези празници на маскарадните игри в България. От една страна, това е древният ни обичай да се маскираме по нашите земи, а от друга страна, ние показваме на света, че сме оставили и следа в световната култура.



;

За втора година „Кукерландия" се провежда в парка на Ямбол, който е превърнат в „Кукерград".

Георги Славов, кмет на Ямбол: Това е мястото и това е фестивалът, който наистина е емблема на Ямбол и на целия регион... Целият парк е пълен с хора, с толкова емоция, с толкова настроение и с толкова много групи никога не се е случвало да бъде "Кукерландия".

Във фестивала участваха и групи от Молдова, Русия, Македония, Сърбия и Турция. Представените от тях обичаи и традиции направиха празника в Ямбол още по-пъстър и атрактивен.

;

Кукерската традиция е жива в Ямболско. Една четвърт от всички участници са групи от региона, който изпълняват обичая Кукеровден и по селата си. Да си кукер е голяма гордост за всяко момче и затова от съвсем малки бащите им ги включват в групите.

Николай: Това е едно невероятно преживяване, това си е традиция.
БНТ: От колко годишен се занимаваш? - На две години и половина бях, когато ме облякоха за първи път, вече съм на 17, така че 15 години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзорният съвет на Здравната каса ще обсъди Националния рамков договор 2016
Надзорният съвет на Здравната каса ще обсъди Националния рамков договор 2016
Почина актьорът Георги Гайтаников
Почина актьорът Георги Гайтаников