Рекорден брой инфаркти през празничните почивни дни отчетоха от "Пирогов". От 24 декември до днес са приети 9 души - шест мъже и три жени на възраст между 32 и 76 години. В непразнични дни в "Пирогов" има по 1-2 случая.

София

Според шефа на отделението по инвазивна хирургия д-р Иван Мартинов, има значително подмладяване на заболяването. Той уточни, че всички приети с инфаркт пациенти вече са в по-добро състояние.

Общо за празничните дни през "Пирогов" са преминали около 1400 пациенти. Малко над 200 от тях са приети за болнично лечение - основно в травматологията и хирургията.

Лекарите съветват да не се подценяват оплаквания като гръдна болка. Сред причините, които провокират инфаркта, бяха посочени също преяждането и прекаляването с алкохол, както и рязкото излизане от топло на студено.

д-р Иван Мартинов - началник на Отделение по инвазивна кардиология в "Пирогов": При всички случаи това е преяждане, алкохол. Значение има честото излизане от топло на студено и обратно. За съжаление се подмладява инфаркта. Затова не трябва да се подценяват симптомите - гръдна болка и т.н., а да се търсят спешно инвазивните кардиолози.

От "Пирогов" съобщиха още, че по Коледа няма случаи на пациенти, постъпили в травматологията заради инциденти с пиротехника. Все пак предвид предстоящите новогодишни празници лекарите съветват внимателно да се използват пиротехнически материали - след прочитане на инструкциите към тях и да се купуват само от специализирани магазини.