НОВИНИ

Рекорден брой инциденти в планината през 2017 г.

Рекорден брой спасителни операции е извършила Планинската спасителна служба през 2017 г. 2457 са случаите, при които спасителните екипи са се отзовали на сигнал за пострадал или бедстващ планинар. Според статистиката най-често стават инциденти с любители на зимните спортове. Какви са основните причини за това и какво съветват специалистите за зимния сезон вижте в репортажа на Тереза Ставрева.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
17:40, 07.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Подценяване на метеорологичните условия и надценяване на собствените ни възможности. Така спасителите от Българския червен кръст и Планинската спасителна служба обясняват нарастналия брой на инциденти в планината. Най-застрашени според експерите са любителите на зимните спортове, които често предприемат рискови действия. Оттам напомниха, че в началото на ски сезона, когато все още няма достатъчно сняг за практикуване за зимни спортове, скиорите и сноубордистите трябва да внимават с изкуствената снежна покривка.

Емил Нешев, директор Планинска спасителна служба:
"Специалистите го наричат технологичен сняг, който при създаването си има много твърда структура, почти като лед, но падането върху такъв терен е изключително травмиращо."

Освен подготвени за зимни условия, специалистите призоваха планинарите да използват и мобилното приложение на спасителната служба, което дава достъп до координатите им във всеки един момент. И допълниха, че направата на планинска застраховка е от изключителна важност, а цената е символична-между 30 и 40 лева за година.

Веселин Ганчев, Планинска спасителна служба:
"Ако си спомняте прословутата акция за трите момчета в Стара планина преди три години, тогава в деня, когато ги намерихме, имаше 60 човека на терен спасители. Само сметнете командировъчните на тези хора по 20 лева - 60 по 20 са 1200 лева."

От Планинската спасителна служба и Българския червен кръст използваха конференцията и за да призоват за по-бързо приемане на Закон, който да регламентира доброволчеството у нас, и припомниха, че голяма част от тяхната дейности е свързана именно с доброволчеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От филм на БНТ: Хеброн - град със силно напрежение между израелци и палестинци
От филм на БНТ: Хеброн - град със силно напрежение между израелци и палестинци
След десетилетие дебати, австралийският парламент одобри еднополовите бракове
След десетилетие дебати, австралийският парламент одобри еднополовите бракове