НОВИНИ

Рекорден интерес към кораба "Радецки"

Рекорден сезон за легендарния кораб „Радецки" обявиха от ръководството на единствения на Балканите плаващ музей. Параходът е направил повече от 30 курса по Дунав по случай 140-годишнината от подвига на Ботевата чета. Заявки за круизи има и за юли и август.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:46, 04.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Дарители от цялата страна помогнаха спешно да се извърши ремонт на дървените части на плавателния съд, които бяха изгнили и опасни за пасажерите. Във възстановителните работи участва лично заместник-директорът на Националния исторически музей. Подменени бяха пейките, обшивката на капитанската рубка, стъпалата, перилата на палубите.

Божин Божинов, отговорен капитан на „Радецки": "Преди беше трагедия, знаете, че посрещнахме президента, корабът беше в окаяно положение. Сега цялата дървена част е сменена и ние можем да се гордеем с това и да посрещаме посетители".

Интересът към националния музей „Радецки" е целогодишен, но най-много са туристическите групи през пролетта и лятото, когато се извършват плаванията по река Дунав.

Людмила Дамянова, директор на Национален музей параход „Радецки": "Тъй като много хора се интересуват от плаванията на „Радецки" напомням, че такива извършваме всеки месец, обикновено в третата събота. Обявените екскурзии ще бъдат на 23 юли от 15 часа и на 20 август от 15 часа".
Божин Божинов, отговорен капитан на „Радецки": "Техническото състояние в момента е добро, но в бъдеще трябва да се помисли и да се събере една сума, за да може корабът да отиде на профилактичен преглед в Русенската корабостроителница. На всеки пет години корабът се качва на док и се прави обследване с ултразвук на корпуса, защото вози деца и трябва да бъде в пълна изправност".

Според техническите характеристики параходът взема на борда си максимум 100 пътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор за оригиналния вид на сградата на жп гара Пловдив
Спор за оригиналния вид на сградата на жп гара Пловдив
Опасна детска площадка в столицата
Опасна детска площадка в столицата