НОВИНИ

Отчитат рекорден ръст на туристите във Велико Търново

От началото на годината до момента старата столица са посетили над 140 хиляди души от страната и чужбина, като прогнозите са до края на летния сезон техният брой да надхвърли половин милион.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:20, 20.08.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

За тази статистика допринася богатото културно-историческо наследство, както и разнообразието от летни фестивали тази година. Сред тях е и второто издание на българските оперни театри „Сцена на вековете" на крепостта Царевец.

И тази година културният туризъм е сред водещите емблеми на старата столица. Градът продължава да привлича посетители както от страната, така и от Америка, Китай и Япония. Ръст има и на туристите от Русия и Испания.

Нелина Църова, директор д-я „Култура и туризъм" - Община Велико Търново: Действително крепостта Царевец е най-посещавания обект. По някои данни е и най-посещавания обект в цялата страна..Други посещавани обекти са средновековните църкви в село Арбанаси, Констанцалиевата къща, средновековните църкви в квартал Асенов!
Александър, турист от Русия: За първи път идвам във Велико Търново и съм очарован от атмосферата тук. Толкова много история събрана на едно място. Нямам търпение да се кача на крепостта Царевец!

Велико Търново е предпочитана дестинация и заради богатите и пъстри летни фестивали, които се провеждат тук. Рекорден брой - над 10 000 туристи до момента събира и единственият по рода си у нас летен оперен фестивал „Сцена на вековете", който тази година представя 10 световни заглавия. Късно снощи, под открито небе в царствения дворец на крепостта Царевец, беше представено и поредното от тях - операта „Норма" от Белини.

Александър Текелиев, директор на Държавна опера -Бургас: „Хората в „Норма" от Белини свързват с Кастадива тази опера и това е наше репертоарно заглавие, което винаги се радва на голям интерес!"
Борис Луков - тенор: Моята роля е изключително интересна. Тя е ролята на римския проконсул Полеоне в операта Норма. Това е един интересен любовен триъгълник!
Йоана Железчева - сопрано: Аз винаги с огромно удоволствие се връщам тук. Изключително трудно е да се пее на Царевец, но атмосферата е изключително зареждаща!

„Сцена на вековете" продължава на 26 август с операта на Пиетро Маскани „Селска чест" и балетът от Алфредо Казела „Делвата".

Фестивалът приключва в началото на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив се присъединява към Мрежата на творческите индустрии
Пловдив се присъединява към Мрежата на творческите индустрии
Дни на траур в Бяла, русенско в памет на загиналия пожарникар
Дни на траур в Бяла, русенско в памет на загиналия пожарникар