НОВИНИ

Рекордна жега във Франция - температурите достигнаха 45,1 градуса

Франция отбеляза нови температурни рекорди със стойности над 45 градуса по Целзий. Предишния рекорд беше от 2003 г. - тогава 44 градуса предизвикаха смъртта на 15 000 души в страната. Сега метеоролозите обявиха безпрецедентната "червена тревога" за четири района в Южна Франция.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
18:14, 28.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

45,8 градуса по Целзий - това е новият температурен рекорд, отчетен днес следобед в департамента Вар - един от най-засегнатите от непоносимата жега, ударила Франция. Тя продължава да мъчи жителите особено по долината на Рона, в района на Монпелие и Ним, на места сухият вятър причинява пожари. Отменени са много събития на открито, а хората избягват да излизат навън.

Фабиен - турист: Опитваме се да бъдем организирани, до обикаляме сутрин, а следобед да сме някъде на хладно

Френските власти са видимо загрижени за защитата на населението от жегата. След извънредното заседание днес премиерът Едуар Филип призова всички французи към бдителност, напомняйки, че много смъртни случаи могат да бъдат избегнати.

През последните дни са зачестили случаите на удавяне и на топлинни удари на плажа, а спасителните служби са се намесили стотици пъти.

Едуар Филип - премиер на Франция: Здравният министър и аз призоваваме всички към възможно най-голяма бдителност. Въпреки мерките, предприети за защита на най-уязвимите хора, цялото население трябва да внимава заради екстремната жега.

Много класни стаи днес останаха празни. В 4000 училища занятията са частично или напълно прекратени. Изпитите в края на средния курс бяха отложени. Специални грижи се полагат за старческите домове и бездомните.

След драматичното лято на 2003 г., когато над 11000 души починаха от жега, Франция е значително по-подготвена за такива климатични епизоди.

Французите свикнаха с редовните съвети от медиите, на гарите и пътищата за правилните действия и за внимание към възрастните и самотните хора - най-чести жертви на жегите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 години затвор за шофиране в нетрезво състояние в Гърция
3 години затвор за шофиране в нетрезво състояние в Гърция
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за полицая, обвинен в пласиране на дрога
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за полицая, обвинен в пласиране на дрога