Докато голяма част от Австралия е обхваната от рекордни горещини и суша, източният щат Куинслад беше засегнат от проливни дъждове и тежки наводнения, като синоптиците описаха метеорологичните условия като „нещо, случващо се веднъж на един век“, съобщава Ройтерс.

Австралия преживя най-горещия януари в историята си

Австралия преживя най-горещия януари в историята си

Средната температура за месеца е била над 30 градуса по Целзий. В досегашната статистика на метеорологичните служби, явлението не е регистрирано.

На много места в щата е издадено предупреждение за проливни дъждове и очаквани нови наводнения. Няколко реки излязоха от коритата си. Заради големи приливни вълни край крайбрежното градче Таунсвил около 1000 домакинства трябваше да бъдат евакуирани.

Над района е паднало само за денонощие количество дъжд, характерно за месец валежи. Жителите на Куинсланд бяха посъветвани да са изключително внимателни, когато шофират, тъй като някои пътища в щата са изцяло под вода.


А леденото време в Съединените щати продължава да създава затруднения. По последни данни повече от 95 процента от езерото Мичиган е замръзнало. Заради студа са отменени учебните часове, както и много полети. Въпреки усилията на местните власти да осигурят подслон на бездомните и хората в риск, студът взе най-малко 17 жертви. От утре температурите започват да се покачват.

Адска жега в Австралия: Температурни рекорди и топене на асфалта по магистралите

Адска жега в Австралия: Температурни рекорди и топене на асфалта по магистралите

Горещата вълна в Австралия, навлезе днес в шестия си ден, чупейки температурни рекорди, а настилката на пътищата започна да се топи, предаде ДПА.