Европа е в знойната прегръдка на лятото - в следващите дни се очакват рекордно високи температури. Сред най-засегнатите ще бъдат Франция и Германия. Поройни дъждове пък се изляха в Сърбия, Румъния и Унгария.

Горещини в Западна Европа

30 плюс - и нагоре - толкова показваха термометрите днес в Париж. И това е началото на горещата вълна в страната, предупреждават синоптиците. В следващите няколко дни се очакват до 47 градуса по Целзий. Най-засегната ще бъде северната част на Франция.

Франсоа Гюронд, синоптик: Очакваме изключителна, дори безпрецедентна топлинна вълна за месец юни, което означава, че в рамките на следващите 6-7 дни ще има температури, които никога не са били наблюдавани преди това през юни.
Франция се готви за горещини до 47 градуса

Франция се готви за горещини до 47 градуса

Франция се готви за необичайно гореща седмица. Термометрите във френската столица днес показваха 35 градуса по Целзий , а през следващите дни се очакв...

Дори през нощта се очакват плюс 20 градуса. В Париж вече е задействана трета степен от екшън план за действие. Оборудвани са т.нар. хладни стаи с климатици - в обществени сгради или на популярни места. Безплатно се раздава вода.

Парковете и басейните ще работят с удължено работно време. Франция е особено чувствителна на тема горещини. През август 2003 година заради жегите загинаха най-малко 15 хиляди души.

Катрин Кюели, жител на Париж: Както всички останали, и аз не съм доволна от жегата, защото в Париж няма много апартаменти с климатици. Така че хората си купуват вентилатори.

Горещини се очакват и в Германия. В Кьолн днес най-посещавани бяха парковете и фонтаните.

Необичайно горещо ще бъде и в Швейцария и Белгия.

Наводнения в Централна и Източна Европа

В много райони на Унгария пък се изсипаха поройни дъждове. Улиците заприличаха на реки, а отводнителните шахти не успяваха да поемат огромните количества вода. Има наводнени жилищни постройки и земеделски площи.

Поройни дъждове и в Сърбия. Големите булеварди в Белград заприличаха на реки. Автомобилите се движеха по сантиметрите останал банкет около мантинелите. На много места в Сърбия валя и градушка, която сериозно засегна земеделската продукция.