Плевен е градът, от чиято обсада през 1877г. зависи изхода на войната за Освобождението на България. Вижте любопитни факти от честването на днешния празник в репортажа на Николай Минков.

Плевен

Няколко знакови събития белязаха 3-ти март в Плевен. Над 700-метров трибагреник, пренесен по пътя на Скобелев. Над 10 000 посетители на Плевенската панорама и първото представяне пред публика на дареното преди седмица копие на Санстефанския мирен договор на Регионалния военно-исторически музей, макар и само чрез камерата на БНТ. Оригиналът на договора и до днес се съхранява в Турския държавнен архив.

66 страници изписани на френски, официалният за онова време език на дипломацията, скрепени с четири восъчни печата, които завинаги променят картата на Европа. Още от самото заглавие на Санстефанския договор обаче е видно, че той не е окончателен, а предварителен.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Санстефанският договор се подписва от руска страна от граф. Игнатиев и Алексей Нелидов, а от турска страна от Сафед паша и Сайдулах бей. Договорът съдържа 25 клаузи.
В Плевен преминава шествие с най-дългото българско знаме

В Плевен преминава шествие с най-дългото българско знаме

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война. На 10-ти декември 1877 г. командващият турската а...

Записано е, че България възвръща своята независимост. Създава се автономно княжество, с площ от 170 хил. кв. километра, с български владетел, който ще се одобрява от Високата порта.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Копието на Санстефанския договор е дарено от княз Никита Лобанов Островски.

След нужната обработка документът ще бъде изложен в Плевенската панорама. Посетителите там днес надхвърлиха 10 000 души.

В кулминация на тържествата се превърна 740-метрово българско знаме,съставено от над 1100 трикольора, ушито от децата на Плевен. Знамето беше пренесено по пътя на генерал Скобелев, ръководил третия най-кръвопролитен щурм срещу редута Кованлък, на 11 септември 1877 г., където сега се намира Плевенската панорама.

Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим

Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим

Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е превземането на Плевен. Любопитен епизод от тези исторически събития е пристиганет...