Холандската полиция задържа 2,5 тона метамфетамини - най-голямата пратка от този вид, залавяна в Европа. Стойността на дрогата на дребно се измерва в "стотици милиони евро", уточни полицията. Засега арести няма, но разследването продължава да пълни обороти.

Пробивът е осъществен в рамките на течащо разследване в офис сграда. Полицията забелязала, че вторият етаж от сградата изглежда по-голям отвън, отколкото отвътре. След инспекция разследващите открили тайно помещение с тоновете наркотици, увити в пакети и складирани в пазарни торби. "Невъзможно е такова количество да се пласира само в Холандия", отбелязва полиция. В ход е разследване срещу собствениците на сградата.

Впоследствие полицията е открила склад в Утрехт, където са били съхранявани 17 хиляди и 500 литра химикали, използвани за пречистване на кокаин и производство на синтетични наркотици. Последни проучвания на отходните води показват, че употребата на метамфетамини в холандските градове е сравнително по-слаба, отколкото в Съединените щати и Австралия, но въпреки това нараства. Цялата открита дрога е унищожена, обяви холандската полиция. За 2019 година холандските власти са разбили четири лаборатории за синтетични наркотици.