За последното тримесечие на миналата година нелегалните продажби възлизат на 4,4% от целия пазар на тютюневи изделия. Премиерът Бойко Борисов се закани, че подобни резултати ще има и в сектора на горивата, където видеонаблюдението става повсевместно. От вчера МВР и НАП разследват бензиностанции по сигнал на Българската петролна и газова асоциация. Резултатите се очакват утре.

Само за последните три месеца на годината, контрабандата на цигари е спаднала с 0,9 процентни пункта и тенденцията е да намалява още, показват данните на цигарените компании.

Бойко Борисов, министър-председател: Политическата воля е важна, важно е и че колегите в МВР, митници, данъчни, гранична полиция, направиха и капацитет, с който да успяват да вършат тази работа.
Контрабандата на цигари се е увеличила през третото тримесечие на годината

Контрабандата на цигари се е увеличила през третото тримесечие на годината

Ръстът е от 4,7% на 5,3 на сто. Увеличава се и обема на незаконни цигари по отделни градове. Абсолютен рекорд в контрабандата държи Свиленград, къдет...

Два са факторите допринесли за спада на незаконните продажби: първо - криминализирането на производството и разпространението на контрабандни цигари, и второ разбиването на нелегални фабрики.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Фабрики за нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин на организация на практика конкурираше легалните производители.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Анализите показват, че в следствие на разбитите фабрики вече говорим за едно по-ниско ниво на организираност и ползване предимно на куфарна търговия и минаване през зелена граница на по-малки контрабандни количества основно от съседни държави.
© БНТ

Проучването показва, че все повече незаконни цигари идват от Сърбия. Като канали се запазват също така Гърция и Македония. Най-голяма контрабандата остава в Свиленград, Хасково и Плевен. В София се отчитат незаконни продажби под средните - 3,7 на сто.

Премиерът Борисов се закани, че правилата действащи в цигарената индустрия, ще се пренесат и при горивата.

Бойко Борисов, министър-председател: Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Не можеш да си искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем.
© БНТ

Тотално видеонаблюдение ще бъде поставено на пристанищата Росенец, Бургас, Варна.

Бойко Борисов, министър-председател: Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум, и вече имаме сто процента контрол, върху пристанища, рафинерии и търговията след това - към фирмите с горива. Усърдно работят службите, моят най -така колегиален съвет към всички е да си преведат на сто процента бизнеса в бяло.
Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца

Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца

По-рано днес премиерът се срещна с ръководството на Българската стопанска камара, по тяхно искане, за да обсъдят новите данъчни правила. Те предвиждат...

Премиерът коментира и отложената наредба за касовите апарати, която ще гарантира непрекъсната онлайн връзка с данъчните.

Бойко Борисов, министър-председател: При тези ниски данъци, трябва ли и ДДС да крадат? И тази съпротива да е толкова яростна. Шумът и напрежението по наредбата на финансите е точно защото софтуерът се манипулира сега - всички ходите на ресторанти, всички ходите в хотели, и знаете къде и колко касови бележки дават - съпротивата е голяма.

Премиерът описа схема, чрез която фирмите източват пари от държавата. Регистрират сървъра си в чужбина или лицензират заведенията си също навън.