Рекордно ниски нива на безработица и висока заетост отчитат икономистите за изминалата година.

Какви са причините - вижте в репортажа на Николай Минков.

Всеки втори българин в трудоспособна възраст е работил през миналата година, отчитат икономистите.

Над 3 млн. и 225 хил. души са били заетите у нас през третото тримесечие на 2017 г..

Причината - ръстът на икономиката от близо 4 на сто.

Олга Чугунска - БТПП: През последните 12 месеца видяхме съживяване на икономиката фирмите наемат все повече кадри и именно с това се намалява и броят на безработните лица.

Продължава обаче регионалния дисбаланс, тъй като новите работни места са концентрирани в големите градове.

Петър Ганев, икономист: Около 70% от новите работни места през миналата година са създадени в София, като широко понятие, Пловдив и Стара Загора, като рекордът е в Пловдив - 48 000 работни места от 170.

Според анализа на Българска Търговско-промишлена палата най-много са безработните със средно образование. Те достигат почти 100 000 души.

На следващо място без работа са хората с основно, начално и по-ниско образование, които са над 65 000. Най-малко са безработните висшисти - малко над 35 000 души.

Олга Чугунска - БТПП: Най-търсените специалности в момента са от айти сектора и аутсорсинг индустритята. Търсят се също строителни работници. В сферата на транспорта са търсени международни шофьори. Глад има основно в тези професии, а също така и в сферата на туризма.

Допълнително на пазара на труда има близо 200 000 души, които не се водят безработни, но могат да подпомогнат нуждите на бизнеса.

Олга Чугунска - БТПП: Това са лица, които също могат да се включат да подпомогнат необходимостта от кадри, която изпитват работодателите. Но по една или друга причина те не започват работа. Най-вече това са хора, които разчитат на доходи от чужбина или наеми.

Те могат да бъдат привлечени на трудовия пазар само с добро заплащане и отлични условия на труд, казват икономистите.