НОВИНИ

Рекордно поскъпване на горивата

Цените на горивата у нас не са били толкова високи от лятото на 2015-та година. Само за няколко седмици дизелът и бензинът поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. А в сравнение с миналото лято с 30 стотинки. Причината е в покачващите се цени на суровия петрол, коментират от Българската петролна и газова асоциация. Други експерти обаче смятат, че и пазарът, и регулаторните органи не работят добре и това допринася за нестабилните цени и поскъпването на горивата у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:56, 11.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В началото на летния сезон винаги има известно поскъпване на автомобилните горива, но тази година се забелязва драстичен скок в цените. През юни миналата година бензинът и дизелът са се продавали за около 2,05 лв на литър, докато сега средната цена e 2,25 лв.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: През миналата година по това време барела струваше 45 долара, в момента той е 75, това е двойно поскъпване на суровия петрол, за същото време горивата в България са се увеличили с 9-10 %, което е напълно нормално.
;

Според енергийният екперт и блогър Илиян Василев има и други фактори, които влияят на ценообразуването.

Илиян Василев, енергиен експерт: Имаме Комисия за защита на потребителите, която нито е правила скоро анализи, нито е изследвала проблема. И когато затегнете режима на внос, който и без това е изключително труден, защото всичко минава през акцизните складове. В резултат на което се получава странен феномен, че суровия нефт от 80 долара падна на 75, а при нас цените се увеличиха.
;

В България купуваме най-евтините горива в Европа и увеличението е минимално, обясняват още от Българската петролна и газова асоциация.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Дори в държави като Франция, цените на горивата са с разлика от 10- 18 % в зависимост от вида гориво.

Най-високите цени на горивата у нас са в Шумен. Там трудно могат да се открият цени под 2,30 лв. за литър. В Русе пък е най-евтино и поскъпването с 18 стотинки.

Венцислав Ицов: Може би по-евтини от южната част, откъм Бургас, но мисля, че във Варна са най-евтините. Тук в Русе сме едни от средните за страната.

Конкуренцията от по-малки снабдители на местно ниво и засиленият трафикът на автомобили също оказват влияние на цените у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама военни загинаха при катастрофа на хеликоптер край авиобаза „Крумово“
Двама военни загинаха при катастрофа на хеликоптер край авиобаза „Крумово“
Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент
Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент