НОВИНИ

Ректори на висши училища наложиха мораториум върху разрастването на университети

Ректорите на висши учебни заведения обявиха мораториум върху разрастването на мрежата на висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов
19:30, 21.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Според министър Вълчев индивидуалните стратегии за развитие на университетите са довели до колективна нерационалност на висшето образование. Реформите са наложителни и от гледна точка на профила на специалистите, които се подготвят.

Преструктурирането на висшите училища е вече в ход. Според министър Красимир Вълчев е необходимо да се акцентира върху обучението на кадри, от които има недостиг на пазара на труда. Това са инженери, агрономи, енергетици, химици, както и учителите по математика, физика, информатика.

До 30 октомври всички висши училища в страната трябва да са готови със стратегии за развитието си, които да съдържат няколко конкретни елемента – в кои области на висшето образование ще подготвят студенти, привличането на млади преподаватели и план за развитието на университета в следващите 15 години.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тези визии ще бъдат обсъдени не толкова и само между министерството и ръководствата на висшите училища, но и между самите висши училища, но и на групи – между техническите висши училища, между висшите училища в Северен-Централен район, дали всички ще обучават по едно професионално направление или ще специализират.
;

За да стане това ще трябва да се спре с разкриването на филиали, които не са необходими, както и да се ограничат специалностите, които са в области нетипични за даден университет.

Проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България: Минногеоложкия обучава по минно инженерство, икономическите университети да си обучават икономисти, но не там, където се е учило технически науки, да се учи и икономика, и право, и по този начин да се произвеждат много безработни специалисти.

Така по естествен начин ще отпаднат специалностите, в които качеството на образованието е най-ниско. За това са необходими, обаче, законови промени, защото ще трябва да се намали и преподавателския състав.

Проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Когато вървим към това дадено направление, постепенно да бъде закрито, да имаме възможност, да освободим и съответния състав, който е водил съответните часове.
;

Водени са разговори с образователното и финансовото министерство преподавателите, които трябва да бъдат освободени заради отпадането на специалности, да бъдат стимулирани финансово.

В момента в България има 207 хиляди студенти, които се обучават в 52 висши училища. През 1990 едва 30 на сто от учениците, които завършват средно образование, влизат в университет. Днес близо 80 процента от зрелостниците стават висшисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на с. Лозен протестираха срещу сечта в Лозенската планина
Жителите на с. Лозен протестираха срещу сечта в Лозенската планина
Гласът на града: Директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова
"Гласът на града": Директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова