Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. Тя беше отхвърлена от парламента, а кабинетът се сдоби и с искане на вот на недоверие. Дебатът по него започва днес, а до понеделник премиерът ще трябва да представи пред депутатите новия си план за действие. Какви са реакциите в Европейския съюз? - ще разберем от специалния ни пратеник в Страсбург Милена Кирова.

Ще напусне ли Великобритания ЕС на 29 март е най-задаваният въпрос от снощи и по-скоро как ще го напусне, ако се стигне до тази раздяла. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че от този момент Великобритания трябва да каже какви ще бъдат следващите ѝ стъпки. Чертаят се и различни сценарии.

Какво означава напускане на ЕС без споразумение? Коментар пред БНТ от българските евродепутати - Емил Радев от ЕНП и Момчил Неков от ПЕС.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП: Това означава много тежки последствия, както за икономиката, така и във всички сфери, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения. Освен икономическите последствия, това значи, че се прекратяват и отношенията като организации като Европол, Евроджъст, в областта на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н. Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки, защото това е един от възможните сценарии.След това, което стана снощи, след тази огромна загуба на британското правителство, показва, че сигурността във Великобритания е доста голяма. Ще видим как ще премине днес и вотът на недоверие, който е в 19.00 часа британско време. Оттук нататък всички лостове са във Великобритания. Съдът на ЕС ясно каза, че едностранно Великобритания може да удължи срока, да не е 29 март. Ще останем и ще видим какви стъпки ще предприеме британското правителство.
Момчил Неков, евродепутат от ПЕС: Има много варианти, единственото нещо е, което е сигурно, че няма нищо сигурно. Най-добрият вариант беше да има организиран изход на Великобритания от ЕС, сега топката е в полето на Великобритания. Тереза Мей трябва да предложи план Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да се предоговори с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум. 2016 г, когато беше направен референдума, първо, че нямаше достатъчно информираност, а второто е, че са минали три години. През тези години тези, които са били 15-годишни, вече са 18-годишни и те ще носят последствията от Брекзит. Тогава беше забранено да се гласува за европейски граждани, които живеят и плащат данъци във Великобритания, които ще носят реално тези последствия. Защо не и това да е един последващ вариант, да има втори референдум, но този път да гласуват и европейски граждани, които живеят във Великобритания.