Утре вечер в Софийската опера ще прозвучи безсмъртния РЕквием на Верди. Творбата е повод за завръщането на оперната прима Красимира Стоянова на родна сцена. Сопраното е чест гост на всички световни оперни театри и постоянен солист на Виенската опера. В концерта у дома ѝ партнират Виолета Радомирска, Камен Чанев и Максим Кузмин- Караваев. А диригент е Джордано Белинкампи.

За Красимира Стойнова всяка среща с „Реквиема“ на Верди е много лична.

Самата тя е дълбоко вярваща и при прибирането си у дома не пропуска да отиде на служба в църквата „Св. Троица“, където често се качва при хористите, за да изпее с тях някое песнопение. Изпълнявала е „Реквиема“ над 50 пъти под диригентството на истински колоси като Рикардо Мути, Даниел Баренбойм, Зубин Мета и Джеймс Ливайн.

Красимира Стоянова: Просто, когато пея това произведение, винаги изпитвам едно голямо страхопочитание към Създателя. Страх и вълнение и ужас от последния ден, дали ще ми бъде простено.

За последно пее „Реквиема“ на сцената на „Метрополитън опера“ в памет на големия руски Баритон Дмитрий Хворостовски. И изпълнението тук е посветено на двама загубени наскоро приятели- тенорът Александър Александров, който подкрепя първите ѝ стъпки като певица и любимия корепетитор на Софийската опера Ивайло Иванов. Щастлива е, че изпълнението у дома е възможно благодарение на енергията на академик Пламен Карталов.

Красимира Стоянова: Ние сме си писали с него и през нощта дори, за да могат да се координират нещата.

За Красимира Стоянова всеки от четиримата солисти е като един молещ се ангел. А музиката е пълна с разтърсващи душата моменти.

Красимира Стоянова: Но накрая вече като корона на всичко на това обещание със Създателя е „Libera me, Domine!“. Освободи ме Боже от вечната смърт в онзи страшен ден. За това се молим всички, дай Боже, Амин!
Премиера на "Реквием" на Джузепе Верди у нас

Премиера на "Реквием" на Джузепе Верди у нас

В навечерието на един от най-големите и светли християнски празници Софийската опера е избрала да подари тази вечер на своята публика едно от великите...