НОВИНИ

Ремонт на кабинета в Швеция заради пробив в сигурността

емонт на кабинета в Швеция заради IT-скандал с изтичане на конфиденциална информация зад граница. Премиерът Стефан Льовен се раздели с министрите на вътрешните работи и на инфраструктурата, за да избегне предсрочни избори. Опозицията обаче ще иска вот на недоверие за министъра на отбраната - третият замесен член на кабинета.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:04, 27.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Предаване на ключовете от кралството - така специалисти описват пред шведската ДАНС действията, започнали през 2015-та. Тогава Транспортната агенция, която е под шапката на министерство на инфраструктурата, сключва договор за ай-ти подръжка с Ай Би Ем, а технологичният гигант възлага дейности на подизпълнители от Чехия и Сърбия.

Така чужди граждани без шведска оторизация получават достъп до полицейски бази-данни, които съдържат информация за военни и полицейски автомобили, а също за криминално проявени, защитени свидетели, жени, заплашени със смърт от бивши партньори. За пробива в сигурността публично се разбра в началото на тази година след уволнението на шефката на агенцията.

Днес с постовете си се разделиха принципалът ѝ - министърът на инфраструктурата Ана Йохансон и шефът на вътрешното ведомство Андерс Югеман. Остава обаче министърът на отбраната Петер Хултквист, който е бил наясно с проблема от март миналата година, но не е информирал парламента или премиера. Самият Льовен няма да подаде оставка, дори ако парламентът отстрани Хултквист.

Стефан Льовен - премиер на Швеция: Нямам намерение да хвърля страната в политическа криза.

Мандатът на кабинета изтича през септември догодина. Киберскандалът е удар върху репутацията на Швеция като една от най-технологичните нации в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощите на Св. Пантелеймон бяха изложени за поклонение в София
Мощите на Св. Пантелеймон бяха изложени за поклонение в София
Две българки са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим
Две българки са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим