НОВИНИ

Ремонтират архитектурен паметник във Варна

Във Варна усилено върви ремонт на Морските бани на централния плаж. Проектът за обновяването им е на стойност 4 милиона лева и ще върне 90-годишните сгради възможно най-близо до автентичния им архитектурен вид.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
14:56, 10.03.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Присъствието на бетоновози и работници с канго-машини на крайбрежната алея през почивните дни разтревожи много варненци, особено чувствителни към всяко посегателство върху културно-историческото наследство. В социалните мрежи дори се заговори за "пловдивски" сценарий - сградите да се съборят през празниците, преди обществеността да успее да реагира. Според инвеститора, който е и концесионер на варненския плаж, става дума точно за обратното - ремонтът е част от голям проект, чиято цел е да върне Морските бани възможно най-близо до вида им от 1926-година, когато са били перлата на курортното строителство.

Андрей Василев, представител на инвеститора
"Всяко наше действие, всеки проект, е съгласуван с Министерството на културата. Запазва се автентичният стил, добавят се елементи на късен сецесион - така, както всъщност са правени тези сгради".

Запазването на фасадата съвсем не означава, че баните ще се върнат и към старата си функция. Всъщност, статутът им е променен още през 1998 година и са актувани като сгради за обществено ползване.

Андрей Василев, представител на инвеститора
"Проектните решения, които архитектурното бюро ни предложи предполагат едно отваряне на тези сгради, за да имат хората, които се разхождат по алеята, връзка с морето".

За успокоение на тези, които си имат любими плажни заведения - наемателите си остават същите, дори имат възможност да постегнат капанчетата, докато тече големият ремонт. Той трябва да свърши до края на май и в началото на активния летен сезон цялата крайбрежна алея да е придобила изискания градски вид, който вече имат централния вход и калните бани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват на вода най-големия круизен кораб
Тестват на вода най-големия круизен кораб
Куче пее песента на Адел Hello
Куче пее песента на Адел "Hello"