Ремонт на сградата на Софийската математическа гимназия тече по време на учебната година. Това сериозно притеснява част от родителите на децата. Според тях това е трябвало да се случи през лятната ваканция, а не сега. Заради ремонта учениците нямат достъп до двора и часовете им по физкултура се провеждат в салона.

София

Близо месец след началото на учебната година ремонтът в училището е в разгара си. Работата на майсторите се случва пред очите на учениците, a часовете се провеждат под звуците на пробивни машини и чукове. Заради поставянето на изолацията върху фасадата дворът, в който обикновенно спортуват децата, е недостъпен за тях. Създалата се ситуацията раздели родители и ученици.

Биляна: "Не е редно да се случва, само че имаше вълнения покрай СМГ и предполагам затова сега се случва."
"На някой им пречи, на други - не, всеки различно."

"Къде провеждате часовете си по физкултура и удобно ли е?"

"Само в салона. Не е толкова удобно, защото е по-малко и няма толкова място."

Заради поставянето на изолацията учениците търпят и още едно неудобство - всяка класна стая се проветрява само от един прозорец под контрола на преподавател. Каква е причината за този ремонт по никое време ни казва, назначеният от вчера временно изпълняващ длъжността директор на гимназията Ивайло Ушагелов.

Ивайло Ушагелов, и.д. директор на СМГ:
"Извършва се в започнала учебна година, защото процедурите се забавиха. Това не пречи на учебния процес. С фирмата изпълнител имаме договорка кога да дупчат.

До края на октомври учениците ще могат да се върнат в двора на училището. В двора има и паркирали автомобили. Оказва се, че с тези коли се возят строителни материали и инструменти и това не е нарушение, тъй като в момента дворът е със статут на строителна площадка. Утре започва ремонтът на покрива, а до края на ноември се очаква да приключи и поставянето на изолацията. Новоназначеният директор увери, че вече няма и следа от напрежението, което преди месеци завладя гимназията. То беше предизвикано от бившия директор на гимназията Антони Стоянов, който уволни преподавателя по математика Петя Тодорова. В уверение на това, че нещата са си дошли на мястото, видяхме и самата госпожа Тодорова, която продължава да работи в училището.