НОВИНИ

Ремонтираха Варненския затвор

След ремонт Варненският затвор вече отговаря на всички европейски изисквания. Обновяването започна през септември миналата година и струва на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” 1 милион лева. Капацитетът на затвора е 246 лишени от свобода.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мариана Малева, Илко Илиев
17:27, 16.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Сградата не е ремонтирана от близо 50 години. Сега във всяка килия вече има санитарен възел, нова дограма и подова настилка. Изпълнено е и изискването всеки лишен от свобода да разполага с 4 кв. метра площ.

Йордан Йорданов - директор на Варненския затвор:
“Има столова, там отсреща са наказателните килии за хора, които са нарушили правилника за вътрешния ред, складово помещение и баня”.

Пренаселеността и лошите битови условия в затворите у нас беше повод за критики от страна на Международни мониторингови организации.

Гергана Георгиева - Главен директор на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”
“Това означава прекъсване на пренаселеността и съответно покриване на европейските стандарти. Това е първият обект, който откриваме с извършени капиталови разходи.”

Ремонтите в затвора в Сливен и на затворническото общежитие в Дебелт приключват на 28 февруари. Най-тежко остава състоянието на затворите в Бобовдол, в Пазарджик и в Стара Загора. Лишените от свобода у нас са 7300. Месечната издръжка на всеки от тях е над 800 лева на месец. През последните години има тенденция за намаляване на броя на затворниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отделя за отбрана над 1 % от БВП
България отделя за отбрана над 1 % от БВП
Ще проверяват регистрациите на българските микробуси, катастрофирали в Унгария
Ще проверяват регистрациите на българските микробуси, катастрофирали в Унгария