НОВИНИ

Ремонтират с безизкопна технология тръбите в София

Ремонт на тръби в София без копаене на дупки. Това става възможно благодарение на японска безизкопна технология, която беше приложена при ремонт на стар водопровод в района на "Алея Яворов", който захранва централната градска част.

bnt avatar logo
от Владимир Христовски
14:26, 31.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Използването на тази технология не затваря булеварди и не отклонява движението, нито пък спира водата на домакинствата. Освен това с т.нар. "саниране" се удължава живота на самата тръба с още 50 години.

Използването на този вид технология не е нова за София, но се прилага изключително рядко, защото оскъпява с между 30 и 40 процента цената на ремонтните дейности.

Петьо Велев, директор "Инженерни и строителни дейности" в "Софийска вода": В съществуващата тръба, която предварително е много добре почистена се полага така наречената гъвкава тръба, която е изработена от подсилващи полиестерни или стъклени нишки и износоустойчив слой, който едновременно с това осигурява и водоплътност. Тази гъвкава тръба се намазва с двукомпонентна смола. При полагането на гъвкавата тръба в съществуващата смолата полепва по съществуващата тръба. След което в гъвкавата тръба за около 6 часа се вкарва пара до 90 градуса, която втвърдява гъвкавия чорап и прави една доста добра изолация на тръбата.

Как се "обличат" тръбите - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 800 000 лв. открити при акцията в ДАИ
Над 800 000 лв. открити при акцията в ДАИ
Животновъди в стачна готовност
Животновъди в стачна готовност